Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова посъветва колегите си от БСП да видят стратегията за приватизация на ЕРП-та. Съветът беше отправен по отношение на темата с продажбата на 33% от ЧЕЗ по време на правителството на Бойко Борисов през 2012 г.

Коментарът министър Петкова направи преди участието си в заседанието на ресорната комисия по енергетиката, която обсъжда промени в Закона с енергетиката. Малко преди това от БСП внесоха сигнал в прокуратурата именно за приватизацията на ЧЕЗ преди години.

Министър Петкова попита колегите си от БСП защо 33%, а не 34%. Тя коментира, че в стратегията е записано, че държавата ще продаде 67%, а останалите 33% държавата се ангажира да ги продаде в кратък срок и попита защо точно 33%, а не 34%.

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

Да се провери произходът на средствата на "Инерком" за купуването на ЧЕЗ

Теменужка Петкова припомни, че компанията купувач публично е оповестила, че в средата на тази седмица тези разговори ще започнат и се надяват до края на седмицата да приключат. "Г-жа Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката все още не е финализирана. От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие. Оттук нататък всичко зависи от самия продавач." 

На въпрос, свързан с опасенията, че ще платим за нещо повече отколкото струва, министър Петкова коментира: "Не знам как е направена тази оценка. Както всяка една стока - нейната цена се определя от търсенето и предлагането. Ако има съответно купувач, който е склонен да даде цената, която продавачът иска, то тогава това е пазарната цена".

"Много по-важно е да се върнем назад във времето - 2003 г. със специална стратегия на правителството, приета и от НС - как да се приватизират електроразпределителните предприятия", коментира Петкова. Тя припомни, че съображенията тогава са, че присъствайки в тези предприятия - държавата възпрепятства инвестициите в тях.

Иван Иванов, председател на КЕВР припомни, че комисията не може да проверява финансовото състояние на дружеството купувач преди едно дружество да е лицензиант.