Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес в Страсбург с генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис, предаде БНР.

Георги Пирински е тук по покана на Европейския парламент заедно с председателите на Камарата на представителите и на Сената на Румъния за първото участие на пълноправни български и румънски депутати в сесия на парламента.

Досега българските и румънските парламентаристи имаха статут на наблюдатели в Европейския парламент. След приемането на България и Румъния в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. те получиха пълни евродепутатски права.

Обсъдихме развитието на отношенията между България и Съвета на Европа, след като нашата страна вече е приета в Европейския съюз. Обсъдихме също въпроса за българските медицински сестри в Либия, заяви след срещата председателят на българския парламент.

Тези Дейвис е изразил пълно несъгласие с потвърждаването на смъртната присъда от съда в Триполи срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, което смята за тежко нарушение на правата на човека.
Както и преди, той е убеден в тяхната невинност и ще действа според възможностите си за положително решаване на техния случай. За целта още по-тясно ще бъде ангажиран и Съветът на Европа като организация.

Преди това Георги Пирински се срещна и с Жан-Пол Коста, който след няколко дни ще бъде новият председател на Европейския съд по правата на човека. С него също бе разискван случаят с българските медицински сестри в Либия.

Според Георги Пирински юридическа експертиза по правните аспекти на СПИН- делото в Либия може да се окаже полезна за успешната му развръзка.