Владимир Писанчев е готов да оглави ДАНС, ако му предложат.

Това заяви лично той след продължила час и половина среща при главния прокурор Сотир Цацаров. На нея присъстваха шефът на МВР Цветлин Йовчев и главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров. Делян Пеевски също е бил поканен на срещата, но той така или иначе не се появи в Съдебната палата.

Писанчев обясни, че една от възможности за нов ръководител на ДАНС е именно той да заеме поста. Tой дори призна, че вече е провеждан подобен разговор, но в крайна сметка предложението се дава от министър-председателя.

Националното следствие поема временно делата на ГДБОП

Още...

Писанчев подчерта, че той има 20 години стаж в системата и съвсем възможно е той да седне в стола на Делян Пеевски, който се задържа на него едва два дни. Той допусна, че може да има и други кандидатури и затова все още гледа на себе си само като една от възможностите.

Ако трябва ще поема поста. Да, ако ми предложат, ще го направя, заяви той, пояснявайки че неговото име действително е едно от коментираните, но трябва да бъде директно поканен.

От думите му стана ясно, че в Агенцията няма напрежение заради временния престой на Делян Пеевски там.

Хората си гледат работата, а той се опитваше да види каква е структурата през двата дни, заяви Писанчев и призова: „Положението още не е определено, може ли да оставим нещата да се развиват от само себе си и както трябва. Няма да коментирам политически решения, аз съм експерт и като такъв ще кажа, че ДАНС трябва да си гледа работата."

Цветлин Йовчев отказа да коментира избора на шеф на ДАНС, тъй като нямал какво повече да добави към казаното от министър-председателя и лидерите на политическите партии.

И все пак, според него, човекът, който поеме ДАНС трябва да отговаря на всички условия по закон и да има моралните и политически качества. Йовчев не се ангажира с конкретни имена, защото „това е въпрос, по който не могат да се подхвърлят ей така имена."

По думите му, Писанчев е един прекрасен професионалист, който се ползва с авторитет не само в България, но сред международните ни партньори: "Той е човек, който е безспорно почтен и има моралните качества да направи това. Решенията за предложенията са на министър-председателя, а крайното решение е на Народното събрание."

По време на срещата са обсъждани и две конкретни досъдебни производство, които, по думите на Цацаров, са изключително важни. Става въпрос за отвличането на Лара Банева и терористичния акт в Бургас през юли 2012 година.

Припомняме, в петък Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС след двойно гласуване от народните представители. Това доведе до бурна реакция и протести от страна на българските граждани. През уикенда Пеевски изрази готовността си да се оттегли, въпреки това протестите продължават с искания за оставката на кабинета „Орешарски".