Министерски съвет одобри допълнителни финансови средства към план-сметката за предсрочните парламентарни избори на 2 април с близо 6.5 млн. лв. за видеозаснемането и видеонаблюдението. Така общата план сметка за изборите става 93.5 млн. лв. Новината съобщи служебният министър на електронното управление Георги Тодоров на брифинг в Министерски съвет.

По думите му тези средства ще послужат не само за доставката на техническите устройства, но за информационните технологии - информационна свързаност, изграждане на информационна система за видеонаблюдението и видеозаснемането и последващо съхранение на видеозаписите.

Такова допълнение се прави, защото в първоначалната план-сметка не са били включени дейностите по видеонаблюдение и видеозаснемането.

Тодоров посочи още, че материалите за видеонаблюдението и видеозаснемането трябва да бъдат съхранявани офлайн, така че да могат да бъдат достъпни за всички, които искат да ги прегледат. Освен това ще бъде създаден нарочен сайт, който ще бъде различен от сайта на ЦИК или от сайта на Информационно обслужване, за да се гарантира сигурността на информацията, която ще бъде излъчвана, каза още ресорният министър.

Министерство на електронното управление: Ще има видеонаблюдение на изборите

Министерство на електронното управление: Ще има видеонаблюдение на изборите

Всички хора трябва да знаят, че такова нещо в Европа няма и е голямо предизвикателство, предупреди министър Георги Тодоров