Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да контролира и защитава енергийната система на страната.

Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет за стратегическите обекти и дейности със значение за националната сигурност, публикуван за обществено обсъждане. Инициатор е Министерството на енергетиката.

С постановлението се допълва списъкът на обекти и дейности в раздел "Енергетика", като се включва цялата дейност "електроразпределение". В нея влизат ключови обекти, каквито са диспечерските центрове на "Електроразпределение Юг", дъщерно дружество на ЕВН, "Електроразпределение Север" - на "Енерго-Про", "ЧЕЗ Разпределение България АД", както и подстанция "София - център".

Те са основните за оперативното управление на електроразпределителните дружества в страната, мотивират се от енергийното ведомство.

Очакванията са с придобиването на статут на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, енергийните дружества да имат допълнителна защита против престъпни посегателства. С новите правомощия ДАНС ще има пряк контрол и защита на тези обекти. Това обхваща мерките за сигурност и режима на достъп до стратегическите обекти и зоните, свързани с изпълнението на стратегическите дейности.

Според енергийното министерство това ще доведе до повишаване на степента на енергийната сигурност на страната и обезпечаването на безпроблемно снабдяване с електрическа енергия на потребителите в страната.

Правителството в областта на енергитиката било природно бедствие

Правителството в областта на енергитиката било природно бедствие

Според Таско Ерменков управлението на "Топлофикация" - София е непрофесионално