Съвместното учение на граничарите и военните по границата под наслов "Граница 2016" се проведе днес. То бе разпоредено лично от премиера Бойко Борисов. Целта му е готовност за справяне със засилен натиск по границата от страна на мигранти и бежанци. 

В учението край българо-гръцката граница се включиха над 400 души, 50 единици лека бойна техника, 3 хеликоптера, сред които „Хамър“, „Пустинна котка“, специализирани автомобили на жандармерията, два вертолета „Кугар“, термовизионна система, реаномобил. 

Участниците бяха гранични полицаи, военни и хора от Българския Червен кръст. Бяха проиграни общо пет кризисни ситуации, сред които изцяло затваряне на граничния пункт "Кулата-Промахон", поради нелегално преминаване на лица. Показано беше и как се действа при ранен човек, който търси убежище.

"Ние сме напълно готови да реагираме дори при най-тежката ситуация за нелегално преминаване на българската граница", похвали учението вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Ген. Шивиков: Не може да пратим войниците на границата с оборудване от Балканските войни

Ген. Шивиков: Не може да пратим войниците на границата с оборудване от Балканските войни

Обезпокоен е как се изпраща българският войник

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов коментира, че стиковката и общото желание да си защитаваме границата го имало в личния състав, за което им благодарил.
"Най-лошият сценарий е в Брюксел в понеделник отново да не излезе с решение. Искаме Гърция да си стъпи на задълженията и да ги спазва. Ако искат да им пратя нашия БОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите", подчерта той.

„Аз рядко хваля, но в случая политическото и професионалното ръководство на МВР и Министерството на отбраната заслужават поощрение”, посочи Борисов.

Той отново изтъкна, че България изпълнявала ангажимента си към Европа, като пази надеждно шенгенските граници.

„Взаимодействието с колегите от МВР е отлично“, отбеляза  началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и допълни: „Това, което момчетата от армията свършиха, беше много добро. Осигурена беше необходимата техника. Вертолетите са оборудвани и за спасяване, и за търсене, на едно прекрасно ниво, и както беше обещал премиерът бяха осигурени необходимите средства за това“. 

От своя страна военният министър Николай Ненчев поздрави всички военнослужещи от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Служба „Военна полиция“, както и техните колеги от структурите на МВР, за добрите резултати, които постигнали по време на първото съвместно учение. Военнослужещите от Въоръжените сили още веднъж заслужили високото доверие, което им делегирало политическото ръководство на министерството и лично Ненчев.

Около 1200 военни имат готовност да бъдат дислоцирани на границата, ако има нужда от тяхната помощ при съвместна акция с "Гранична полиция". Това се прави, защото има опасения за промяна на балканския маршрут на бежанците. Ако граничният пункт "Идомени" на гръцко-македонската граница бъде затворен, част от бежанския поток може да се насочи към България.

Според сценария на пограничните маневри, наблюдателен пост край браздата докладва за нарушения – група се движи от съседна територия към нашата граница.

Незаконно преминаващата група е спряна на браздата от съвместните патрули на МВР и МО. Забелязват се признаци на повишаване на напрежението на част от групата. По разпореждане, служители на дирекция „Жандармерия” изграждат кордон и блокират незаконно преминалата група, напрежението ескалира.

Следва предупреждение. Въпреки това обстановката се усложнява. Въвежда се втори кордон от служители на въоръжените сили. Незаконно навлизащите лица започват да хвърлят различни предмети, правят опит да преодолеят кордона.

Следва предупреждение за прекратяване нарушаването на обществения ред. Служител от кордона докладва за ранен униформен. Започва спасителна операция, в която се включва и вертолет „Кугар“.

Член на спасителния екип, както и носилка се спускат до определената за целта площадка, пострадалият е изтеглен на борда на вертолета и предаден след кратък полет на екип на ВМА. Линейка го транспортира до болницата. Същевременно при съвместните координирани действия, служителите на МВР и МО не допускат незаконното преминаване на групата от чужденци. Този сценарии бе проигран в събота от униформените.

Заради учението в рамките на час между 11 и 12 часа се наложи временно затваряне на ГКПП-Кулата за преминаване на коли и камиони. По обяд пропускателният режим на граничния пункт беше изцяло възстановен.