Промените в Изборния кодекс не решават, а създават нови проблеми, според Асоциация „Прозрачност без граници”.

43-то Народно събрание приема промени в Изборния кодекс, които представляват сериозно отстъпление от утвърдените демократични стандарти в изборния процес, отнемат избирателни права на българските граждани, нарушават основни норми от Конституцията на България и подкопават крехкото доверие в политическите партии и в институциите на представителната демокрация, се казва в изявлението, твърдят от неправителствената организация.

Според „Прозрачност без граници” се работи на парче, приемат се нелогични и взаимно изключващи се правила. Всяка новоприета разпоредба е резултат от „консенсус” на променящи се коалиции и групи по интереси.

Не се възприемат основателните аргументи на експерти и на граждански организации, които имат опит и експертиза при наблюдението на изборния процес. За тях е абсолютно неприемлив начинът, по който се приема задължителното гласуване – с изключване от избирателните списъци, с възможности за материални „стимули” въз основа на решения на изпълнителната власт, с опасност от опасност от изкуствено вдигане на избирателната бариера.

Отчитането на белите бюлетини „не подкрепям никого” като действителни, създава опасност от изкуствено вдигане на избирателната бариера. Въпреки че на пръв поглед това решение е техническо, то крие сериозен потенциал за изкуствено прекрояване на партийната система и води до ерозиране на основни принципи, върху който се крепи демокрацията – многопартийната система и политическият плурализъм.

От "Прозрачност без граници" определят като безпринципна предвидената санкция за негласували избиратели– изключване от избирателния списък. Те напомнят, че все още няма възможност за електронно гласуване и упражняването на правото на вот може да стане само в избирателните секции в дипломатическите представителства.

Санкцията е безпринципна и ще доведе до автоматично изключване от избирателния процес на 2 милиона български граждани, живеещи в чужбина, изтъкват от асоциацията. Те са убедени, че последиците от това решение ще бъдат пагубни за политическия живот и демокрацията в страната ни - вместо да намали тежестта на купения вот, санкцията ще доведе до изключване на повече избиратели от изборния процес и до още по-сериозни деформации.

Във връзка с отказа от създаване на район „чужбина”, се казва, че неясните съображения за отхвърлянето му, обаче, ще имат ясни последици за избирателите – българите в чужбина отново няма да имат равни избирателни права с българите в страната, а тези в страната отново ще останат с впечатлението, че изборът в техния избирателен район се подменя.

От „Прозрачност без граници „ заявяват, че в случай че парламентът не възприеме аргументите срещу недалновидните промени в закона, асоциацията ще призове президента Плевнелиев да наложи вето на спорните промени, като при необходимост сезира Конституционния съд.