Точно в 12 часа на обяд траурен звън се понесе от камбаните на храм паметника "Св. Александър Невски" в памет на починалия първи демократично избран президент на Република България Желю Желев. Стотици граждани и десетки общественици и политици се събраха да отдадат последна почит на държавника, демократа и философа.

Негово Високопреосвещенство патриарх Неофит отслужи заупокойната молитва, в която се помоли за покой, тишина и памет за душата на починалия и призова тя да намери мястото си там, където са всички праведници и няма болка, печал и въздишка.

По думите на патриарха Желев е показал своята справедливост и загриженост както за народа, така и за държавата и църквата. За него първият български президент, избран след комунизма ще остане в сърцата на българите и в историята със своята скромност, истинност и богатство на идеите.

Трима държавни глави се събраха да отдадат своята почит към техния първи предшественик - президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

В словото си Плевнелиев изтъкна, че Желю Желев си е отишъл неочаквано и скромно, както и е живял.

Ще го помним като символ на мирния преход и търсенето на националното съгласие. Като символ на борбата за свобода и демокрация в България, подчерта държавният глава.

Той призова както българите, така и управниците им да докажат, че са научили урока, който Желю Желев се е опитал да преподаде - язвите на демокрацията може да се лекуват само с още демокрация.

За Плевнелиев първият ни президент е бил такъв, какъвто е и българският народ, а именно - добронамерен, толерантен и с отворено сърце за всички.

Десетки цветя и венци бяха поднесени пред починалия държавник, като той бе изпратен в последния си път и от президентите на Македония, Косово и Албания, както и от българските управленци - премиера Борисов, столичния кмет Фандъкова, служебния премиер Близнашки, партийните лидери Миков и Местан и бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

След края на поклонението родните държавници не пропуснаха да направят признания с какво биха запомнили като пример Желю Желев. За актуалния му наследник Плевнелиев той до последния ден е служил на народа си и е бил президент на всички българи. Според Сакскобургготски пък първият ни държавен глава бил благ и истински, интелигентен и над много дребнавости. Той дори разкри, че двамата са били в много добри отношения и даже често се шегували в спор за това дали България да бъде монархия или република.

За премиера Бойко Борисов д-р Желев е бил пример за това как трябва да се живее и да се управлява. Министър-председателят призна, че в очите му той е изглеждал точно така, както е редно да изглежда фигурата, избрана от целия български народ на този висок пост.

След официалната траурна церемония стотици граждани чинно изчакаха реда си, за да се сбогуват с президента Желев.