плевнелиевМинистърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев заяви след среща в Брюксел с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, че за следващия бюджетен период България трябва да поиска от Европейския съюз два пъти повече пари по оперативните програми.

Пред БНР министърът заяви, че правителството ще за 4 милиарда евро, или 4 пъти повече пари за пътища. По думите му, Европейската комисия има резерви по сключеното от България споразумение със Световната банка, защото не е ясно „кой какво прави".

Ще има работна среща, това се уговори с комисаря до края на месеца, всички институции, господин Дончев ще я води, на масата за да уточнят кой какво прави, защото истината вие я виждате. Всеки иска да помогне обаче накрая топката е в българското правителство", коментира още Плевнелиев.

Присъствалият на срещата министър по еврофондовете Томислав Дончев заяви, че Еврокомисията очаква конкретната визия на България за сферите, секторите, проектите, където ще искаме техническа помощ от международните финансови институции. По думите му, става въпрос за Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

 

Говорителят на Европейската комисия по въпросите на регионалната политика Тон Ван Лиероп заяви, че комисията няма възражения срещу сключеното рамково споразумение между България и Световната банка. По думите му, ЕК гледа позитивно на всяка техническа помощ, която ще подобри административния капацитет на България и ще й даде възможност да усвоява по-добре еврофондове.

Лиероп подчерта, че за комисията е много важно да няма дублиране на функциите. Той изрази очакване този проблем да бъде изяснен при предстоящата работна среща.