Притеснени сме от поведението на Русия. Не само по отношение на украинската криза, но и като цяло. Виждаме една Русия, която има големи амбиции за световна сила. Такава погрешна политика обаче ни връща към XIX-и век, защото в днешно време нациите не могат да демонстрират сила само чрез армии и ядрени оръжия. 

Искам да бъда приятел с всички. Обичам Русия и руската култура, ние обичаме руския народ, но не можем да се съгласим с нарушаването на международното право. 

Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за "Евронюз", в което към темата за Украйна бе подходено с припомнямето, че през март Киев удостои нашия президент с наградата „Личност на годината – 2015”. Сред носителите й са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).

В интервюто той признава, че санкциите срещу Москва са донесли значителни загуби на страната ни в земеделието и туризма, но потвърждава, че заставаме зад мерките, наложени от ЕС. 

По отношение на енергетиката, той припомня, че се работи за това България да не бъде изцяло зависима от Русия, както до сега, чрез проектите с Румъния и Гърция. 

"Евронюз" повдига и темата за мигрантите и бежанците и сигналите, че тук те са обект на насилие. Плевнелиев заявява, че българските власти проучват внимателно тези сигнали и взимат съответните мерки.

За либерализацията на визите за Турция, президентът заявява, че не можем да живеем в сигурност, заградени в дворец с високи стени, без да се интересуваме какво се случва около нас. На въпрос за стената, която се изгражда по границата със съседката ни, отговаря, че това съоръжение има временен характер и се прави по конкретен проблем. 

Според него, липсата на солидарност може да срине ЕС. Той припомня годините, които е живял в комунизъм и е уверен, че връщане назад няма. Искам страната да бъде горд член на този Съюз, казва президентът и е убеден, че напредък има, въпреки емиграцията.