Европа не може да бъде остров на стабилност в глобалния океан на нестабилност днес. Кризите, пред които се изправихме, доведоха до спад в доверието на гражданите в европейските институции. Наша е отговорността да възродим това доверие и да укрепим устоите на Европейския проект.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриване на 12-та среща на президентите от групата "Арайолуш" в Пловдив. В България пристигнаха президентите на Германия, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария и Финландия.

След като заяви акцента на днешната тема „Как да повишим доверието в ЕС в период на нарастващи рискове и нестабилен международен ред?“ президентът очерта външнополитическата обстановка.

"Светът изгуби своя баланс. Ще отнеме доста време, докато бъде създаден нов устойчив световен ред. Намираме се в преходен период – от един световен ред към нов устойчив световен ред в един глобален многополюсен свят, който тепърва трябва да създадем", каза Плевнелиев. 

Държавният глава използва авиационни термини, за да обрисува проблемите от днешния ден. "В този преходен период, както всеки период на преход, сме свидетели на турбуленции. Живеем в трудни времена на рекорден брой кризи, бежанци, конфликти, военни учения, пропагандни, кибер и хибридни атаки", каза Плевнелиев очертавайки, че глобални и регионални сили се борят за преразпределение на сферите на влияние.

"Глобалните институции не са в състояние да гарантират ефективно международния правов ред и имат нужда от дълбока реформа, например ООН и Съветът за сигурност", заяви Плевнелиев. На фона на проблемите Европейският съюз изглежда слаб и разделен, смята президентът.

Той очерта 11 кризи, които протичат в ЕС сега – миграция, тероризъм, Grexit и криза в Еврозоната, Brexit, украинска криза, криза в отношенията ЕС-Русия, икономическа и дългова криза, криза на безработица, и по-специално младежка безработица, криза на шестващ национализъм и популизъм, криза в Шенгенското пространство и най-лошата от всички – моралната криза.

Въпреки многото проблеми и образът на слаб и разделен Европейски съюз, Плевнелиев заяви, че ЕС е семейство. "В трудни времена семейството се сплотява, като всеки член трябва да допринесе. Днес не е време за национален егоизъм. За всеки един от проблемите единствено устойчивото решение е общоевропейското решение", каза президентът.

Той очерта приноса на България и обяви, че европейското единство и интеграцията са единственото оръжие, с което разполагаме. Такива нови европейски интеграционни проекти могат да бъдат Европейският енергиен съюз, европейска отбранителна инициатива, Европейски цифров съюз, разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани, поясни Плевнелиев.

"Днес в Европа се сблъскват два противоположни свята: Европа от 19 век - на велики сили, които си играят на сфери на влияние, и Европа от 21 век - на върховенството на правото, мира и интеграцията", повтори той за пореден път въпросната теза и поясни, че гражданите очакват да тържествува върховенството на закона, а не на силата и интересите.

Плевнелиев очертава дългогодишните проблеми на стария континент - демографските въпроси, безработицата, бюджетните ограничения.

"Миграционната криза вкара нова доза разделение, а зависимостта от пазачите на портите на Европа, като Турция, Египет, Либия и други, ще става все по-голяма. За пръв път от много години насам сигурността в Европа е тотален приоритет. Все повече граждани залитат по аурата на силни лидери, подценявайки най-важното – институциите и закона", каза българският държавен глава. 

"Националистическите партии, които подхранват страховете на хората, набират сила. Омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм са отново във възход. Европейският съюз е преди всичко съюз на ценности. Ако ценностите си отидат, остава само геополитика и интереси", каза Плевнелиев. Той бе категоричен, че ако останем само в полето на геополитиката и тяснонационалните интереси, се връщаме обратно в 19 век.

Като решение на множеството проблеми той препоръча да се избягва всякаква ескалация. "Трябва да се вземе една криза и да се реши бързо и устойчиво, а по останалите да се постигне прогрес. Единството на държавите в Европейския съюз е ключът към постигането на мир и стабилност в Европа", обяви държавният глава и прикани проблемите да се решават дългосрочно.

Брюксел не е удобно извинение за национални провали. Вместо всички да се оправдават с Брюксел, да подкрепят Брюксел, призова той.  Днес никоя държава в ЕС не е периферия, каза Плевнелиев.

Независимо, че ЕС изглеждал слаб и разделен, както каза в началото на речта си Плевнелиев, той обясни, че ЕС е най-успешният процес за интеграция на държави в света. Демокрацията е ежедневен процес и зависи от всеки един от нас да я отстоява.

"Само силен Европейски съюз може да гарантира мир и демокрация в Европа. Дискусиите, които ще проведем днес, ще ни помогнат да начертаем един успешен курс към този желан от всички нас резултат", заяви държавният глава. Той припомни темата за утрешната среща на лидерите от групата „Арайолуш“ - „Балканите и тяхната историческа трансформация: от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа“.

"Балканите дълго време бяха наричани „барутния погреб“ на Европа, заради стратегическото си местоположение и геополитически сблъсък на велики сили, довел до разрушителни войни и конфликти. Днес в региона доминира сътрудничеството и приятелството, но Балканите имат нужда от силна подкрепа, за да продължат напред по пътя на европейското и демократично развитие", каза Плевнелиев.

В началото на своето изложение той сравни Пловдив с Рим - "Градът на тепетата, разположен на седем хълма, подобно на Рим. Пловдив е един от най-древните градове в света и най-старият жив град в Европа, свидетел на разцвета на осем цивилизации и култури – праисторическата, тракийската, римската, византийската, старобългарската, османската, възрожденската и съвременната българска култура".

На фона на историческата препратка Плевнелиев показа на гостите си и картина на Иван Мърквичка, която представя мирното съжителство на различните етноси и религии в Пловдив и в България.

Вторият ден от срещата на президентите ще бъде в сградата на Националния исторически музей в София. 

Припомняме, неформалният форум за политически диалог на най-високо равнище - групата „Арайолуш“, е създаден през 2003-та година в португалския град Арайолуш от тогавашния президент на страната Жоржи Сампайо. Всяка година форматът събира президенти от европейските страни, които не представляват държавите си в Европейския съвет.