Кметът на Пловдив Славчо Атанасов дойде на крака в МС да защити пловдивската опера. Заедно с него пристигнаха и областният управител на града и шефът на операта Калуди Калудов.

Той внесе в Министерския съвет подписка, подкрепена от 19 хиляди души, срещу намерението на Министерството на културата.

Операта е елитарно изкуство, кака Пенка и чичо Иван рядко ходят на опера, коментира пред медиите той. Навсякъде по света е така, допълни Атанасов.

По думите му пловдивската опера има сериозна посещаемост. Лятно време се изнасят представления на сцената на античния театър в Пловдив, а самата сцена на театъра е с 2 600 места.

Много често античният театър в Пловдив е пълен по време на оперени представления, изтъкна той.

За последно градоначалникът на Пловдив бил на опера преди 2 месеца на "Мадам Бътърфлай" и постановката много му е харесала.

В пловдивската опера работят изключителни професионалисти, категоричен е Славчо Атанасов.
Той ще опита по цивилизован начин да защити операта. Ако не - е готов и на гладна стачка.

Припомняме, в понеделник Атанасов се закани, че ще започне гладна стачка в защита на пловдивската опера, дори и така да стане за смях на Европа. Той потвърди и готовността си и да поведе пловдивчани на протест пред Министерството на културата.

Пловдив, по думите му, в момента изгражда най-модерната опера в страната. За нея общината, не държавата, дава 17 милиона лева, каза пловдивският кмет.

Тя трябва да е готова през март 2011. Изгражда се от фирмата, която е построила Атинската опера, а операта в гръцката столица, според Атанасов, е най-добрата в Европа.

Нашата опера след Атинската ще бъде най-добрата на Балканите, категоричен е градоначалникът на Пловдив.

Славчо Атанасов не се е срещал с премиера, поне преди заседанието на МС. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в отговор на журналистически въпрос за резултатите от "спасителната акция" на кмета на Пловдив.

От пресцентъра на МС също нямат информация дали срещата се е състояла.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че реформата на Министерство на културата ще доведе до затваряне на голям брой културни институти в страната.

Освен пловдивските общественици за отпор срещу намеренията на правителството се организираха и русенци, който събират подписи за запазването на филхармонията си.

Срещу решението на МС се надигна и балет „Арабеск". Смолян също не дава театъра си "без бой".