Щом от боклука ще се прави политика, политиката ще стане боклук.

Така вицепремиерът Меглена Плугчиева коментира на редовната си пресконференция проблема с боклука на столицата и неговото популяризиране в общественото пространство отново в последните няколко седмици.

Според нея ангажиментът от тук насетне за столичния боклук е на Министерството на околната среда и водите и на общината. Тя категорично заяви, че няма да играе повече ролята на модератор по този проблем.

Според нея общинските управници и експертите от МОСВ трябва да проведат конструктивен диалог, за да решат въпроса.

Вицепремиерът определи като неконструктивен подхода на столичния кмет Бойко Борисов да извежда проблема в медиите и да обявява публично, че „си е свършил работата" и че правителството трябва да направи това.

"Ако някой иска да прави от темата с боклука предизборна кампания, то темата е обречена. Недопустимо е да се спекулира с проблема за отпадъците", коментира Плугчиева.

Тя съобщи, че срокът за решаване на проблема със столичния боклук е удължен до 30 ноември тази година, т.е. с два месеца.
След тази дата България ще бъде съдена за неизпълнение на поетите ангажименти. Тогава ще се задейства процедура по „инфрийчмънт".

До края на ноември МОСВ и общината трябва да намерят решение на двата основни проблема - за трайното депониране на 600 000 кубически метра балиран боклук в депа, които са регламентирани и одобрени от Брюксел и да се направи търг за конструиране на инсталациите за преработване на боклука в бъдеще.

Меглена Плугчиева заяви, че е абсурдно да се твърди, че кметовете на останалите градове са подложени на политически натиск да приемат боклука на столицата на соя територия.