На връх Каймакчалан в Македония беше отслужена панихида в памет на загиналите в сражението между българските и сръбските войски по време на Първата световна война. Представители на българското военно министерство и депутати отдадоха почести, съобщава БНР. 

Вълнуваща е била срещата със семейната история за Здравко, чийто прадядо Александър Младенов е загинал на Каймакчалан. 

Над 3000 български военни загиват по време на отбраната на върха през Първата световна война. Едва днес, 100 години по-късно, техните кости са опети.

Началникът на отбраната ген. Константин Попов посочи, че днес се почита паметта на всички мъже, които са направили история на връх Каймакчалан.

"Тук присъстваха гръцки генерали, офицери, за да отдадат почит на всички загинали, без значение от каква националност са, защото наистина след сто години ние трябва да имаме възможността, смелостта да си стиснем ръцете, да сложим край на това, което ни е разделяло", изтъкна генералът.

Здравко е донесъл пръст от родното село на прадядо си и е взел земя от мястото, където е загинал, и поиска българите повече да помнят историята си. "Сто години. Колко хора знаят за Каймакчалан?", запита той.