БСП сигнализира за купуване на гласове от представители на ВИК-Враца в полза на ГЕРБ.

Председателят на Областния съвет на БСП-Враца Ивайло Лилов и на общинския Цветелина Дамяновска подадоха сигнал до Окръжната прокуратура - Враца и МВР-Враца за нарушения в деня за размисъл.

В сигнала се иска да бъде извършена проверка по сигналите, постъпили в щаба на "БСП за България": Лицето Николай Методиев, служител на ВиК - Враца, е предлагал на граждани сумата от 30 лв. с уговорката- на изборите за членове на Европейски парламент на 26 май 2019г. да гласуват в полза на партия "ГЕРБ" и преференция № 107; Началникът на местния клон на ВиК е предлагал 40 лв. на граждани, за да гласуват за ПП ГЕРБ с преференция №107.

"Моля, да разпоредите незабавна проверка по горепосочената информация, според която служители на ВиК - Враца са предлагали облаги срещу гласуване за определена политическа сила, при доказване на деянието, тъй като същото е наказуемо съгласно чл. 167 ал. 2 от Наказателния кодекс. Също така, моля, да извършите проверка по обстоятелството, че и в двата случая са ангажирани служители на едно и също дружество с над 50% държавно участие", пишат социалистите.

БСП с жалба за купуване на гласове от кмета на с. Шумата за ДПС:

Председателят на БСП-Габрово Николай Григоров подаде сигнал до Районна прокуратура - Габрово, РУ "Полиция" - Габрово за нарушения в деня за размисъл: кметът на с. Шумата Байкал Тодоров купува гласове за ДПС. "Предвид кратките срокове до изборния ден, моля да предприемете спешни мерки и да спрете купуването на гласове в с. Шумата."- се казва в жалбата.

Сигнал за купуване на гласове в Плевенско:

Председателя на БСП- Плевен Диана Ботева подаде сигнал до МВР - Гулянци и Районна прокуратура Никопол за получена информация за предстоящо купуване на гласове от Пламен Радков Янев, Николай Иванов Гаврилов и Иван Петров Илиев в нощта на 25 срещу 26 май 2019 г. в полза на ПП ГЕРБ. "Отново настоявам за Вашата компетентна намеса за прекратяване на опитите за манипулиране на изборните резултати и прилагане на разписаните Ви правомощия в изборното законодателство", пише още в сигнала.

БСП-Пловдив с жалба за хаос в работата на 16-та РИК Пловдив:

БСП-Пловдив подаде жалба до Районна избирателна комисия 16 - гр. Пловдив за нарушения в предизборния ден в район Южен, СУ"Свети Константин Кирил Философ". След подаден сигнал, че не се приема замяната на секретаря на СИК, застъпникът Ангел Стойчев Иванов е пристигнал в секцията, легитимирал се и е показал, че замяната е извършена с решение на РИК. Зам.-председател на СИК от ГЕРБ заявява, че не приема направената замяна. Той е поискал застъпникът да напусне помещението и Ангел Иванов е напуснал. Зам.-председателят е излязъл в коридора и е продължил да вдига скандал, като е заявил на служителя от полицията, че застъпникът нямал право да влиза в училището. Служителят се свърза по телефона и обяснява, че само председателят на СИК взима решение дали някой може да бъде допуснат в помещението на СИК. "Установихме, че в целия град раздадените в предизборния ден с изборните книжа списъци на СИК и удостоверения на СИК не отговарят на утвърдените вече с решения на РИК замени, извършени преди предизборния ден. Тези пропуски водят до конфликти и проблеми в секциите, което налага извода, че има сериозни пропуски в работата на РИК-16, което ще повлияе върху законосъобразността и честността на предстоящите избори. За описаните пропуски на РИК 16 - БСП- Пловдив ще уведомим и ЦИК. Моля Ви, да предприемете своевременно нужните действия във връзка със спокойното и законосъобразно протичане на изборния ден", пише още в жалбата.

БСП с Жалба до ЦИК за агитация от страна на ПИК в полза на ГЕРБ:

БСП подаде жалба до Централната избирателна комисия за това, че в деня за размисъл, информационна агенция "ПИК" извършва забранена предизборна агитация в полза на ПП "ГЕРБ" и нейния председател Бойко Борисов в електронния сайт на агенцията.

В нарушение на чл. 182, ал.4 от ИК, статията прави внушение към избирателите, чрез публикувания текст и снимков материал към него, да вземат съответното решение да подкрепят в изборите за членове на ЕП, които ще се проведат в утрешния ден 26 май 2019 г., партията, която Борисов представлява. Статията започва с :"Информираният избор е ключов за взимане на решение за всяко едно действие в живота. Затова Ви показваме, как се е променила България през последните няколко години...." и следва богат набор от снимки, които изобразяват различни публични обекти и строителни площадки, които са започнати или реализирани от правителството.

БСП сигнализира ЦИК и че информационна агенция "ПИК" извършва забранена предизборна агитация и същевременно накърнява добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите от листата за членове на ЕП, както и на представляващия коалицията, която ги издига - Корнелия Нинова. В електронния сайт на агенцията е публикувана подробна и обширна статия със заглавие: "Корупционен скандал: Корнелия Нинова лъсна в аферата "Хохегер", разтърсила Австрия".

В нарушение на чл. 182, ал.4 от ИК статията прави негативно внушение към избирателите и негативна предизборна агитация чрез публикуване на неверни текстове, клеветнически твърдения, петнящи честта и доброто име на Корнелия Нинова и съответно листата с кандидатите за членове на ЕП- с цел да разколебаят гласоподавателите, които биха подкрепили коалицията и нейните кандидати. "Моля, да предприемете съответните законосъобразни действия спрямо нарушителя и материалът да бъде премахнат от електронната страница на агенция "ПИК", както и да наложите съответната имуществена санкция по смисъла на чл. 480, ал.2 от ИК - глоба от 2000 до 5000 лева", се казва още в двата сигнала.

Жалба за провеждане на агитация в деня за размисъл в Старозагорско

Жалба за провеждане на агитация в деня за размисъл в Старозагорско

Райно Матев е агитирал в селото избиратели