Меморандум за сътрудничество между ГД "Гранична полиция" и делегация на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество на външните граници на страните-членки на ЕС (Frontex) подписаха днес директорът на Главната дирекция главен комисар Красимир Петров и изпълнителният директор на агенцията Илка Лайтинен.

Делегацията е на посещение в страната ни по покана на Красимир Петров, съобщават от МВР.
"Този меморандум е наистина прагматичен и поставя рамката на нашето сътрудничество", заяви Илка Лайтинен. 

Съгласно документа, към НСП ще бъде изградена Национална контактна точка с Frontex. Целта е да се постигне бързина и оперативност, защита и сигурност на каналите за информационен обмен между ГД "Гранична полиция" и Отдела за анализ на риска на агенцията.

Ще бъдат определени и служители за контакт на национално ниво в областта на анализа на риска, които ще участват в мрежата без никакво ограничение. Меморандумът предвижда оперативно сътрудничество в областта на обучението, както и възможността Гранична полиция да определи служители за работа в т.нар. фокусни точки, разположени на външните граници на страните-членки на ЕС.

С подкрепата на Frontex българската страна ще пристъпи към изграждането им на нашата външна граница.

Фокусните точки ще стартират работа от датата на присъединяването на България  към ЕС.
В бъдеще ГДГП ще бъде канена и за участие в пилотни проекти на европейската агенция, се посочва още в подписания документ за сътрудничество.