Турският консул в Пловдив Джунейт Явузджан окачествил като популизъм подписката на ВМРО за референдум против членството на Турция в ЕС.

Посъветва ни да правим политика, с която да възстановим страната и да не се занимаваме с Турция.
Освен това смело отправя критики към нашата държава, заявявайки, че България има икономически и социални проблеми и не може да се адаптира към Европейския съюз, заявиха от ВМРО.

От организацията смятат, че подобни коментари са неуместни и нагли и настояват министър Николай Младенов да поиска обяснения от Явузджан за политическата му активност на територията на България.

Според ВМРО подобно недопустимо поведение от страна на чужди дипломатически представители в България се превърна в ежедневие в последните месеци.
Те припомнят рекламната кампания на ГМО, която водеше американският посланик, както и изказванията на гръцкия консул в Пловдив по повод отбелязването на българския национален празник - 3-ти март.

Ако си позволим да говорим в стила на г-н Консула, и ние бихме дали някои съвети на Турция по отношение на нейните вътрешни проблеми, допълват от организацията.

Според представителите на ВМРО Турция има проблеми с човешките права - кюрдското малцинство е унищожавано от десетилетия, християнските общности срещат редица пречки при изповядване на своята религия, българското малцинство няма елементарни права.

Турция има проблем с Армения, като категорично не признава, че е убила милион и половина арменци през 1915 г.; проблем има и със свободата на словото, както и с тероризма и спазването на международното право, изтъкват от ВМРО.

Стохилядният подпис в подписката на ВМРО за референдум срещу членство на Турция в ЕС се очаква да бъде регистриран в неделя. За целта ВМРО ще организира маса за подписи в центъра на София, пред катедрален храм „Св. Александър Невски".