В България има около 18 000 души, които говорят арабски език, повечето от тях не познават в такава тънкост българския, за да могат да положат изпит за получаване на шофьрски книжки. Това обясни по време на заседанието на транспортната комисия в парламента Нидал Алгафари, който застъпи интересите на владещите арабски език чужденци у нас.

Нидал Алгафари застъпи тезата, че повечето от бежанците у нас имали свидетелства за правоуправление, издадени в Сирия и Ливан, които не се признават у нас. Затова е необходимо кандидат водачите да положат изпит на български или на английски език. Такъв е сега действащият регламент. Той приведе пример с държави като САЩ, Германия, Канада.

Пред народните представители Алгафари изтъкна, че това няма да наруши законодателството или да застраши националната сигурност. Друг аргумент в полза на тезата чужденците, владеещи арабски, да полагат изпит на съответния език, е възможността те да бъдат източник на работна ръка за фирмите, търсещи международни шофьори. С него пред депутатите се яви и бизнесменът, платил за превода на листовките - Аладин Харфан, собственик на Аладин Фуудс.

Подкрепа за искането за провеждането на изпит на арабски език за чужденците, които следва да засвидетелстват правоспособност пред българската държава, изрази единствено депутатът Георги Свиленски. Герберът Иван Вълков коментира пред журналисти, че е категорично против подобна идея.

Във връзка с така направеното предложение заместник-министърът на транспорта Ангел Попов поиска заседанието да продължи при "закрити врата".