Незабавна оставка на културния министър Вежди Рашидов поискаха от Асоциацията на европейските журналисти-България. Причина за искането е публичния натиск, оказан на журналиста Георги Ангелов от БНТ.

Културният министър се възползва от правото си на отговор по повод предаването от 30 юни, посветено на приетите промени в Закона за културното наследство и протеста от 1 юли, който бе организиран от форум “Културно наследство”.

В Закона се дава възможност общините да преценяват бързо за обновяването на паметниците на културата без санкцията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а със становища на местната власт в София, Пловдив и Варна.

В правото си на отговор министър Рашидов посъветва водещия на предаването да не критикува толкова често държавата в лицето на министерството на културата с репликата: "А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

"От доста време обаче наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов", казва в писмото си Вежди Рашидов.

Според него в предаването не се дава право на защита на държавата и лицата, критикувани от гостите и от водещия, който вместо да опонира, възкликва: "Какво ли прави тази държава за българската култура?".

Министър Рашидов възкликва в писмото си: "Отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия...".

След това той изброява и редица успехи на своето управление.

"В официално право на отговор до Българската национална телевизия, Рашидов си позволява да дава напътствия на журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем", мотивират искането си от АЕЖ.

Те се позовават на свое изследване, според което „Културата на натиска” в българските медии става все пo-широко разпространена. Налице са устойчиви тенденции за контрол и ограничаване на плурализма, се казва в проучването на АЕЖ за свободата на словото през 2015 г.

То е направено онлайн сред 143-ма журналисти на национално ниво. Мнозинството от анкетираните – 53.8% признават, че лично са били възпрепятствани да упражняват свободно работата си, докато 72% споделят, че са свидетели на това техни колеги да бъдат подлагани на неправомерен натиск.

Изследваната година е показала нова форма на натиск - разпространяване на слухове и клевети за журналистите. Този метод е посочен от 40.6% от участниците в допитването.

"Позволяваме си да припомним, че Българската национална телевизия и Българското национално радио не са правителствени, а са обществени медии. Фактът, че се финансират и от държавния бюджет по никакъв начин не бива да ги обвързва с лоялност към правителството, единственият интерес, на който са длъжни да служат е общественият. Всъщност, за сведение на министър Рашидов обществото е това, което плаща неговата заплата, както и издръжката на цялото правителство", казват от Асоциацията на европейските журналисти.

Призоваваме всички колеги да застанат зад журналиста Георги Ангелов и да не позволят този опит за сплашване да бъде успешен. Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство.

В заключение, посочваме, че подобно поведение е недопустимо за който и да е министър или държавен служител, но фактът, че идва от точно от министъра на културата прави ситуацията още по-абсурдна.

Припомняме, на 23 април 2015 година имаше протест с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Той бе под мотото: "ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

Тогава Министър Вежди Рашидов каза, че ще даде на тенора Георги Петров "100 лева, за да се успокои и ако може, да не пее", след като Петров бе остро недоволството си срещу министерството за това, че е осигурило на хористите единствено командировъчни за участието им в Париж.

Ето и писмото на министър Вежди Рашидов:

 

"Уважаема г-жо Анкова, уважаема г-жо Петрова,

Потресен съм от словесната помия, която се изля върху мен в предаването "Денят започва с култура" в четвъртък, 30 юни 2016 г. В ефира на обществената БНТ един услужливо поканен в предаването клеветник излъга по безобразен начин, омърсявайки името ми и засегна дълбоко семейството ми и децата ми.

Едно от малкото предавания за култура в националните телевизии винаги е предизвиквало у мен уважение. От доста време обаче наблюдавам един тънък и интересен процес на създаване на условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата, и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов. Напоследък той кани група хора, които превръщат това предаване за култура в среда за оклеветяване, без да присъства другата страна. Вместо да има опоненти на тезата в студиото, г-н Ангелов постоянно възкликва "Какво ли прави държавата за българската култура!".

На този въпрос е много лесно да се отговори: отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия.

А колкото до това, че се налага едно мнение, че държавата е абдикирала от сферата на българската култура, то аз ще напомня, че по време на моето управление парите за театрите са станали от 48 на 70 милиона лева, че средствата за българско кино по време на тежка криза са 15 млн. лв, че сесиите за книги, за независим театър, за музика, са повече от преди, че само през 2016 г. парите за музеи, галерии и библиотеки са увеличени с 10 млн. лв.

Отделно парите за ремонтираните театри и училища, новосъздадените музеи, разкриването на археологически находки като че ли убягват от погледа на водещия... Защо ли? Или това е безинтересно за него... Или му е по-приятно да чуе в ефира как плюят един министър, и то гости на предаването, които са отхранени със златните лъжички на социализма, израснали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура. А днес са се самопроизвели в демократи.

На всичко това бих махнал с ръка, ако в това предаване не беше позволено да се хвърлят тежки клевети, за което май че вече е време да си търся правата в съда. А що се отнася до сина ми и моите внуци, те нямат хотели в Австрия, но напуснаха страната, омърсени от подобен род клевети, омерзени от това, което и днес се чува от екрана. И накрая за сведение, никога не съм работил в "Мултигруп", но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм някой, който ще го съди. А за крадените милиони, за които с такава охота се лъжеше в ефира на "Денят започва с култура", то за това си има Сметна палата, одити и съответните държавни органи. Това е тяхна работа, но те не са открили такива милиони.

Моите имотни придобивки и моите доходи са в сайта на Сметната палата още преди да стана министър, всеки може да ги види. Парите ми са с платени данъци и с чист и проверен произход. Дали клеветниците могат да се похвалят със същото? Уверявам ви, че по хигиенни съображения не искам да се срещам с такива хора, с тях мога да се видя само в съда. Затова завеждам дело.

А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".