Няма как коалицията между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ да издържи дълго време. Това мнение изрази политологът Слави Василев пред БиТиВи.

Според него президентът Румен Радев основателно изразил критики, че ПП са се дискредитирали с оглед на пуснатия запис от Радостин Василев. Президентът винаги е бил стожер на собствена и легитимна политика, каза Василев.

Той призова новосформираната коалиция да каже какво точно възнамерява да направи с конституционното мнозинство и точно какви промени иска да направи в Конституцията. Новото мнозинство, в което е включен образът на Бойко Борисов, който се връща на бял кон да управлява държавата, по какъв начин ще се възприеме от хората и от обществото, запита Василев.

Той очаква ротационното правителство да се заеме с вътрешнополитическите теми пред страната. Коалицията няма да издържи дълго време, невъзможно е тези право подредени звезди, да останат в такава ос, изтъкна Слави Василев.

Социалният антрополог Харалан Александров добави, че големият победител от съставянето на правителство е Христо Иванов. Така мечтата на Демократична България за съдебна реформа би могла да се осъществи. Това, което ще стане през седмицата може да се интерпретира като Вестфалски мирен договор, коментира Александров.

Според него много добро попадение е кандидатът за министър на здравеопазването - д-р Хинков.

Харалан Александров добави, че хората, които се стремят за конституционно мнозинство в парламента са готови да преглътнат егото си и да потърсят подкрепа и от ДПС. Самият факт, че се стигна дотук е невероятно постижение и всички участници в преговорите за съставяне на правителство трябва да бъдат поздравени, каза социалният антрополог.

Той очаква, че може да има народен бунт срещу бъдещото ротационно правителство.

ГЕРБ не са в коалиция с ПП/ДБ, само подкрепят втория мандат, за да няма хаос

ГЕРБ не са в коалиция с ПП/ДБ, само подкрепят втория мандат, за да няма хаос

А с ДПС разговаряли само за конституционните промени