От началото на 2023 г. до вчера при повече от 2 700 пътни произшествия, са регистрирани 592 такива, в които някои от участниците в произшествието са консумирали алкохол. Това заяви главен инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към Главната дирекция "Национална полиция" (ГДНП) по време на откриването на кампанията на "Каменица" АД "Алкохолът е лош шофьор. Бъди шофьор за пример".

Тя посочи, че хората са припознали алкохола като враг за причина за настъпване на катастрофите.

От малко повече от 216 човека, 4% от тях са загиналите в произшествия, при които е установено, че има употреба на алкохол. При повече от 3 600 ранени, около 6% са тези, които са били в произшествия след употреба на алкохол.

За 2022 г. 6 609 души са участвали в тежки катастрофи, като 24% от тях са вследствие на установена употреба на алкохол от някои от участниците в движението. Загиналите през 2022 г. са 531 човека, то 5% от тях са участници в произшествия, в които има установена употреба на алкохол.

Контролните органи, когато са на пътя и спират водачи на превозни средства установяват, че за 2022 г. има повече от 11 000 установени нарушения, при които е констатирано, че водачът е седнал пил зад волана. Повече от 1 400 са случаите, в които водачите са отказали да бъдат тествани за употребата на алкохол.

"Всеки си прави сам сметка, ако познава законодателството какви са последиците за него - дали е по-добре да даде кръвна проба пред това какво предвижда законодателят като санкция, ако се откаже. Изборът е личен и е за грамотните", подчерта главен инспектор Мария Ботева.

През 2022 има повече от 5 000 случаи, в които установените след употреба на алкохол са били с над 1.2 промила на 1 000 в кръвта, което се води престъпление. По нашите пътища не се движат малко хора, но не малка част от тях са хора, които рискуват освен собствения си живот, но и живота на всички останали, предупреди тя.

Независими от нагласите на хората Пътна полиция продължава да работи и да следи за нарушенията на пътя, включително и в тъмното.

КАТ хвана 17 пияни и 10 дрогирани зад волана

КАТ хвана 17 пияни и 10 дрогирани зад волана

В рамките на изминалото денонощие