Не повече от 50 души, които впоследствие се увеличиха докъм 150-има, се събраха пред Народното събрание тази сутрин в поредния ден на недоволство срещу кабинета „Орешарски". Обявеният в социалните мрежи като ден, в който мирният протест ще свърши, засега е пред провал за каузата на протестиращите.

Почти колкото самите тях са журналистите и камерите на жълтите павета, а заради заканите за ексцесии във „Фейсбук" сградата на парламента е обградена от стотици полицаи. На служебния паркинг бяха паркирани над 10 коли на жандармерията, а освен зад загражденията плътен кордон има и пред тях.

Полицията дори не позволяваше на неколцината недоволни от властта да блокират движението на бул. „Цар Освободител", като за целта е формирала кордон от двете страни на платното. Малко след 10:30 ч. десетина души опитаха да излязат на платното, но служителите на реда набързо ги изтласкаха назад без да употребяват сила.

Един от най-активно протестиращите срещу правителството - Явор Никифоров, не се съгласи с журналистите, че бройката на протестиращите е малка и се закани, че около обяд, когато хората излизат в обедна почивка, на площада ще излязат в пъти повече хора, въпреки че протестът беше обявен с начален час 10 часа.

Въпреки заканите на протестиращите, те и към обяд все още са не повече от 100-ина души. Полицейското присъствие в района е изключително засилено, като десетки служители на реда са се разположили в плътен кордон от двете страни на жълтите павета, за да не могат демонстрантите да блокират движението на столичния булевард.

Въпреки силните думи на някои, че днес ще се повторят събитията от същата дата през 1997 г., обстановката е спокойна. Признаци или проява на агресия не се забелязват. Протестиращите развяват българския трибагреник и с викове "оставка" озвучават жълтите павета. Те са си донесли и голяма коледна елха, която са украсили с надписа „Нова година, нов морал в политиката". Вместо с коледни гирлянди елхата е окичена с българското знаме и със знамето на Европейския съюз.

Днес сме свидетели на най-големия протест на полицаи. Това обявиха протестиращите срещу правителството, след като броят на служителите на реда вече надхвърли броя на демонстрантите. Някои от гражданите дори са направили плакати със снимка на Волен Сидеров и полицаи с надпис „Волен ви бие, може ли и ние?".

Към обяд доста от протестиращите се разотидоха и броят им още намаля, но за сметка на това към недоволните граждани се присъединиха роферматорите Радан Кънев, Асен Генов и Найден Зеленогорски. Появиха се и няколко „ранобудни" студенти с плакат „Добре дошли на националния протест на полицаите".

Впоследствие близо 50 души от протестиращите стратегически се изнесоха на малки групи към Министерския съвет, за да не бъдат спрени от полицаите. Те се опитаха да блокират кръстовището, но служители на реда, екипирани със жилетки и каски, ги спряха и ги изтласкаха на тротоара. До сблъсъци обаче или покачване на напрежението не се стигна.

След тази маневра обаче броят на демонстрантите пред Народното събрание стигна едва до 20-ина души. По-голямата група демонстранти пред Министерски съвет се разположи около подлеза пред бившия партиен дом и започна да скандира „Червени боклуци" и „Тук не е Москва". И тук полицаите обградиха плътно демонстрантите, за да не им позволят да пречат на трафика по бул. „Цар Освободител".

След поредния отлив демонстрантите останаха 30-ина на брой и решиха да си поиграят с полицията. Те се върнаха на кръстовището на ул. „Раковски" и бул. „Цар Освободител", където на червен светофар заставаха по средата на кръстовището, а на зелено се прибираха на тротоарите, за да не се налага полицията да ги отблъсква.

Накрая 30-ината протестиращи се върнаха отново пред Народното събрание.

Под огромен журналистически интерес Явор Никифоров коментира, че е време да се намери друга форма на протест и заради това в социалните мрежи днешното събитие е било обявено по този начин.

Появилите се обаче призиви за използване на коктейли „Молотов" според Никифоров са по-скоро провокация от страна на самата полиция, за да може на тази основа да закрие групата и да оправдае по-нататъшните си действия срещу недоволните граждани.

Явор Никифоров настоя, че в първия работен ден на депутатите - 15 януари, те ще се сблъскат лице в лице с недоволните от тях граждани и правителството по всяка вероятност щяло да падне.

Още днес протестът искал да нахлуе в сградата и гражданите били готови да прескачат загражденията, но многото полиция пред и зад загражденията осуетила засега това намерение.
Никифоров обаче загатна, че протестиращите имали и други варианти за въстание, но ги остави като изненада за по-късно през деня.

Нямаше ги обаче в пърмите часове на протеста „ранобудните" студенти. Един от тях, Борис Рангелов, изтъкна пред News.bg като причина за отсъствието им от площада, че те не са организатори на протеста и са решили да не участват.
Всеки от тях бил свободен в лично качество да присъства. Той сподели и за разногласия сред различните групи в „Протестна мрежа".