България ще помага на Сърбия, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович, която е на официално посещение в България. Двете са разговаряли по различни теми.

"Изразих своята радост, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха отворени две теми за евроинтеграция на Сърбия", сподели парламентарният шеф.

Изразих своето желание да помагаме на сръбската страна, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското, защото ние сме от 11 години в ЕС и имаме опит, каза още Цвета Караянчева .

По време на разговорите е бил поставен въпросът за българското малцинство в западната ни съседка.

"Имаме обещанието, че проблемите се решават в посока образование, медии и вероизповедания на майчин език", изтъкна Караянчева.

"За Сърбия е важно да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС", сподели на свой ред Мая Гойкович.

"Сърбия е много благодарна на България, тъй като по време на своето Председателство на Съвета на ЕС България е направила всичко възможно за европейската интеграция на Западните Балкани. Целта на Сърбия е пълноправното членство в ЕС", каза още Гойкович.