Поскъпване на акциза върху цигарите с 3 % поискаха от тютюневия бранш от средата на следващата година. Това стана по време на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъждат промените в данъчните закони за догодина, съобщи БНР.

От бранша аргументираха искането си с факта, че акцизната ставка у нас е най-ниска в Европа, а при предстоящото ѝ увеличаване с новата европейска директива, това ще доведе до шоково поскъпване на тютюневите изделия и ще увеличи контрабандата.

България има най-ниската акцизна ставка за цигарите от 90 евро за хиляда къса, докато в останалите европейски държави тя отдавна е над 100 евро, съобщи Кирил Георгиев от една от тютюневите компании.

За да се избегне шоково увеличение на цените на цигарите след време, ръстът при акцизите - следователно и при цените, трябва да започне от догодина, мотивира се той.

По думите на Людмила Петкова от Министерството на финансите последните разговори по промяната на директивата за акциза върху тютюна са от първите месеци на тази година и всяка промяна трябва да се приеме единодушно от всички страни - членки. Тя препоръча да не се прибягва към увеличаване на акциза на тютюневите изделия, с което ще се запази и рекордно ниското ниво на контрабанда на този вид стоки в България.