Акция срещу антисемитски, нацистки и други символи на враждебността и омразата организираха асоциацията на евреите в България „Шалом" съвместно с посолството на Израел и Столична община.

Посланикът на Израел Камиса Раз, председателят на „Шалом" Максим Бенвенисти, зам.-кметът Тодор Чобанов и ученици от 134-то училище в София се включиха в почистване на свастики и други надписи на ул. „Цар Симеон".

Това събитие е плод на взаимодействието между посолството, кметството и правителството, отчете пред журналисти посланик Раз и благодари на всички институции, съдействали активно за спирането на предвидения за утре Луков марш в столицата.

„Фактът, че казахме „Не" е доказателство, че сме светло общество, което се бори да каже „Не" на антисемитизма и омразата и „да" на любовта", посочи посланикът.

Припомняме, Столична община не съгласува провеждането на националистическото факелно шествие, с което на практика не позволява неговото провеждане в рамките на Закона за митингите и манифестациите, но въпреки това организаторите обявиха, че Луков марш ще има.

Зам.-кметът Тодор Чобанов коментира, че общината се е произнесла и отказа да навлиза в юридически аспекти на решението и последствията. „Ако някой е решил да нарушава закона, това си е негова работа", посочи той.

Първите свастики бяха лично почистени от посланик Камиса Раз и Максим Бенвенисти, след което учениците от 134-то училище „поеха щафетата" и подхванаха цялата стена, намиращата се в близост до клуба на привържениците на Левски „София-Запад".