Ще работя така, че да направя поста си излишен.

Това заяви Томислав Дончев, министър по управление на средства от Европейския съюз, цитиран от БНТ.

В коментар за новата си длъжност, той обясни, че действията му ще са ориентирани именно към тази цел, защото „когато няма нужда от подобен пост, това означава, че администрациите работят добре".

Дончев посочи, че в много страни от Европейския съюз подобна длъжност не съществува и щом се налага нейното създаване у нас, е повече от ясно, че са налице проблеми в усвояването на евросредствата.

Когато в България бъдат усвоени две трети от европейските средства, които са безалтернативни за нас, постът ще стане излишен, заяви той.

Запитан за приоритетите в работата си оттук нататък, Дончев обясни, че те са основно в три насоки.

На първо място трябва да се поддържа нормален диалог с Европейската комисия и правилно да се разчитат сигналите от там, заяви той.

Вторият приоритетът в дейността на Дончев ще е засилване и подобряване на координацията между различните институции, ангажирани с усвояването на парите от съюза.

За тази цел министърът обясни, че трябва да се направи много и за самите бенефициенти на средствата от ЕС.

Според него е необходимо да се съкратят сроковете, в които общинските администрации обработват необходимите за кандидатстване за фондовете документи. В този смисъл той е на мнение, че трябва да се промени нормативната уредба, свързана с усвояването на европейските пари.

Важно е, подчерта Дончев, и самите бенефициенти да станат по-активни.

Не бива да се стига до ситуации, при които бенефициентите да представят проекти и да чакат, категоричен бе министърът.

Коментирайки още евросредствата, той изтъкна, че процесът по тяхното усвояване е започнал късно и се движи бавно.

Все пак Дончев заяви, че са налице много успехи в тази насока, като не пропусна да отбележи, че за последната половин година са изплатени толкова средства, колкото за последните две години.