Велико Търново ще се сдобие с нова културно-историческа забележителност - паметна плоча на бившия генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков.

Това съобщи kafene.net

Плочата трябва да бъде откъм лицето на градската художествена галерия "Борис Денев", в компанията на Асеневци и други заслужили личности.

Инициативата е на общинския съветник от БСП Мирко Робов. Той е археолог, разкопавал е Трапезица, председател е на местния антифашистки съюз и е братовчед на Нешка Робева.

Семейството му е било близко до Живков и Мара Малеева, а малко преди да почине през 1998 г., бившият комунистически ръководител пише на Робов посвещение.

Археологът твърди, че интимният момент няма нищо общо с паметната плоча. Просто иска да отдаде дължимото на човек, допринесъл доста за града.

Във Велико Търново вече има паметна плоча на съратника на Живков и деен стожер на социализма и комунизма Пенчо Кубадински. Възпоменателният камък е свидетелство за признателността и уважението на търновци, открито тържествено през 2006 г.

Логиката на Робов е, че БСП е приемник на БКП и следва да уважава миналото си. Много днешни социалистически активисти са били в челните редици на комунистическата партия.

Лидерката на БСП във Велико Търново Мариана Бояджиева например е бивш първи секретар на ДКМС в града.