Омбудсманът и неговите заместници трябва да са далеч от политиката. Това заяви пред журналисти общественият защитник Диана Ковачева след консултация при президента за избор на служебен премиер.

Тя бе категорична, че не може да стане служебен министър-председател. Като мотив тя посочи, че съвсем скоро ще стане съдия в Европейския съд по правата на човека.

Ковачева подчерта, че нейният заместник Елена Чернева-Маркова, един от вариантите за служебен премиер, е подала оставка по лични причини. Общественият защитник отбеляза, че не може да предложи заместник на Маркова, тъй като процедурата изисква технологично време, с което тя не разполага.

Ковачева изтъкна, че в най-кратък срок ще подаде оставката си като омбудсман. По думите й процедурата за избор на нов омбудсман ще отнеме няколко седмици.

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Димитър Радев посочи за една от причините колизията с европейското и националното законодателство

По-късно подуправителят на БНБ Петър Чобанов също отиде на консултация при президента. Пред журналисти той заяви, че разговорите с държавния глава са били доста съдържателни. Той подчерта, че споделя споделената през изминали ден позиция на гуверньора на БНБ Димитър Радев, че не е добра идея БНБ да се въвлича в политическите процеси. 

Друг от подуправителите на БНБ, Радослав Миленков подчерта, че целият му професионален път е като банкер, а не като политик. Според него трябва да има здрава дистанция между банката и политическия живот.

Третият подуправител на БНБ Андрей Гюров също се яви на консултации с президента. Пред журналисти той посочи, че с държавния глава са обсъждали ролята и задачите на централната банка в процеса по присъединяване на България към еврозоната. Гюров подчерта, че отговорността да намери служебен премиер е в ръцете на президента Радев.

В рамките на деня на консултации при президента дойдоха и заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров.

Те подчертаха, че не са най-подходящите хора за поста. Не сме най-подготвените за тези позиции. Ние сме финансисти, работим в нашата сфера, поясниха двамата.

Според Тодоров е недоразумение списъка с хора, които могат да заемат премиерския пост в служебен кабинет да се свежда до 10 души. По думите му има много, които заслужават да бъдат на тази позиция.