Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на визита в Костенец, съобщават от Министерството на отбраната.

Той категорично опроверга спекулациите, че Министерството на отбраната е предоставяло техника и въоръжение на украинската страна, извън одобрената с решенията на Народното събрание от миналата година.

По думите му 20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 - 2012 г. на четири фирми. През същия период 2005 - 2012 г. част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени, поясни той.

Изпращала ли е България самолети Су-25 за Украйна

Изпращала ли е България самолети Су-25 за Украйна

Публикация в "Блумбърг" твърди именно това

Стоянов отрече МО да е продавало и танкове Т-72 през последната година. Т-72 са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна - въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25, почерта министъра на отбраната.

Той посочи, че средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Стоянов заяви, че хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева, като тя включва предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехи.

Военният министър изтъкна, че продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша. Според него до края на месеца двигателите ще бъдат в България.

Няма да пращаме самолети и тежка техника на Украйна

Няма да пращаме самолети и тежка техника на Украйна

Всички самолети Су-25 са на летище "Безмер"