Съюзниците на Украйна предоставиха повече от 4000 бронирани превозни средства, артилерийски оръдия, самолети и други оръжейни системи, за да помогнат на Киев да се бори с Русия, а сега водещите страни от НАТО изпращат още смъртоносни оръжия, пише американската агенция "Блумбърг", като се позовава на данни от открити източници, събрани от нидерландски уебсайт за анализи в областта на отбраната..

След месеци на предпазливост Обединеното кралство заяви в събота, че ще предостави на Киев танкове "Чалънджър 2", които са сред най-мощните основни бойни танкове на НАТО от най-висок клас. Това последва съобщения от Франция, САЩ и Германия, че ще осигурят на Киев бойни бронирани машини и засили натиска върху правителствата да дадат на Украйна повече от най-добрите бронирани превозни средства на Алианса, предназначени да унищожават други танкове и да отнемат територия от врага.

Ето разбивка на някои от основните системи, които Украйна е получила, според Oryx, нидерландски уебсайт за анализ на отбраната с отворени източници, както и съобщения от съюзниците на Украйна. Числата са приблизителни и не могат да бъдат независимо потвърдени от "Блумбърг". Те могат да включват оръжия, обещани, но не доставени, а други оръжия, които не са включени, може да са доставени, но да не са публикувани. Сред оръжията има информация за продадени или предоставени от България 14 самолета Су-25 на други страни-членки на НАТО и прехвърлени на Украйна.

Тъй като публикацията предизвика много въпроси редакцията отправи към Министерството на отбраната следните въпроси:

  • 1) Продавани ли са и водени ли са разговори за продажба/предоставяне на Су-25 на държави от НАТО през 2022 г.
  • 2) Предоставяни ли е такава техника от състава на военновъздушните сили, която вече да е излязла от употреба или да й е предстояло ремонт?
  • 3) Каква е стратегията на Министерството с оглед на това, че Су-25 също представляват част от "съветския парк". Има ли спънки пред тяхната поддръжка и ремонт, както при миговете.
  • 4) Полетите със Су-25 бяха спрени през август 2022 г., има ли развитие по разследването за причините за инцидента и какви са предвидимите срокове?

Редакцията на вестник "Дневник" е отправила запитване към МО по този повод и от отбранителното ведомство са отговорили, че "Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна", на искането за потвърждение и на въпроса имало ли е през 2022 г. покупки на такива бойни самолети от държави от Алианса и ако да, колко и на кои държави.

Както е видно от този отговор в него се отрича единствено предоставянето на самолети на други държави от НАТО, предназначени за Украйна. Това не дава отговор на въпроса дали страната ни е продала или предоставила като цяло такива самолети на страни от НАТО по принцип.

По тази тема вече имаше дискусия през пролетта. Тогава нашето Министерство на отбраната категорчино отрече изпращането на Су-25 за Украйна.

Ето списък на получените или предстоящи да бъдат получени от Украйна оръжия именно с горната уговорка от "Блумбърг"

Танкове

В САЩ и Германия продължават дискусиите дали могат да изпратят и основни бойни танкове.

Министрите на отбраната на страните от НАТО и другите съюзници ще се срещат на 20 януари във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където вероятно ще обсъдят изпращането на още танкове. Досега западните страни се опасяваха, че това може да предизвика отговор от Русия.

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

За Шолц доставките на тежки оръжия зависят от координацията "с нашия трансатлантически партньор"

Бронирани/бойни машини на пехотата

  • Общо 300, включително 250 БМП съветски модели от бивши комунистически държави.
  • За първи път Франция обяви миналата седмица, че ще достави неопределен брой колесни унищожители на танкове AMX-10RC.
  • САЩ и Германия заявиха, че ще осигурят съответно 50 и 40 бойни машини "Брадли" и "Мардер".

БМП могат да транспортират войски и да осигуряват подкрепа за близка атака, включително срещу вражески танкове.

Бронетранспортьори

  • Общо 1100, включително 300 M113 и 250 M117.
  • Повече от 160 произведени в САЩ M113 от седем други страни, включително Обединеното кралство, Литва, Австралия, Германия, Дания, Португалия и Испания.
  • Няколкостотин други бронирани превозни средства, включително бронирани медицински машини.

За разлика от бойните машини на пехотата, тези бронирани транспортни средства могат да возят войници на бойното поле, но имат по-леки оръжия като тежки картечници, които се използват главно за самоотбрана.

Миноустойчиви превозни средства със защита от засада (MRAP).

  • Общо около 925, включително 440 американски M1224 MaxxPro.
  • 90 австралийски бушмастери и редица британски "Вълкодав" и "Мастиф".

Тези превозни средства са подобни на БТР, но са специално проектирани с ъглови корпуси за защита на пътниците от мини и самоделни взривни устройства.

Превозни средства за пехотата

  • Повече от 1540, включително 1250 произведени в САЩ многофункционални колесни превозни средства с висока мобилност, известни като "Хъмви".

Тези колесни превозни средства - обикновено бронирани - придвижват войниците около бойното поле в атака, разузнаване и патрулиране.

Артилерия

  • 300 теглени гаубици. От тях повече от 210 155 мм M777 и 72 105 мм гаубици от САЩ.
  • 400+ самоходни артилерийски установки, от които 180 по поръчка. От тях повече от 20 броя 155 мм гаубици от Великобритания и по 18 от Полша, Германия и САЩ,
  • Множество ракетни установки - общо 95.
  • 38 високомобилни артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS, произведени от базираната в САЩ Lockheed Martin.
  • 40+ 122 мм реактивни системи за залпов огън от комунистическо време от Полша и Чехия.

Противовъздушни системи

Германските "Гепард" са самоходни установки, които могат да свалят нисколетящи крилати ракети, докато ракетните системи могат да поразяват въздушни цели на по-големи височини. През декември и САЩ, и Германия заявиха, че ще дарят ракетна батарея "Пейтриът" - най-модерната западна противовъздушна система, която може да сваля балистични ракети с по-малък обсег от типа, който може да носи тактическа ядрена бойна глава, заплаха, която руският президент Владимир Путин никога не е изключвал като вариант.

Самолети

  • 14 щурмови самолета Су-25 руско производство, закупени от България от страните от НАТО и доставени в Украйна. (изпратили сме запитване до Министерството на отбраната - вж горе)
  • Четири Су-25 от Северна Македония.
  • 20 руски хеликоптера Ми17, първоначално предназначени за Афганистан, дарени от САЩ.
  • 11 хеликоптера съветско производство от Чехия, Словакия и Латвия.
  • Шест хеликоптера Камов руско производство от Португалия.
  • 30+ дрона "Байрактар" TB2 от Турция, плюс по един от Литва и Полша.
  • Стотици американски дронове "Суичблейд".
  • 415 разузнавателни дрона.

Ракети с голям обсег

Никой досега не се е съгласил с искането на Киев за тактическата ракетна система за армията с голям обсег, известна като ATACAMS, която може да поразява цели на много по-големи разстояния от HIMARS.

Някои западни служители изразиха опасения относно предоставянето на повече потенциал на украинските сили да нанасят удари по цели дълбоко в Русия, тъй като това може да доведе до пряка конфронтация с Москва.

NYT: Западът е започнал да подготвя Украйна за пролетен пробив

NYT: Западът е започнал да подготвя Украйна за пролетен пробив

За това показват обещаните доставки на танкове и други модерни оръжия