Американският вестник The New York Times, в свой анализ за ситуацията в Украйна, обсъжда защо през последните няколко седмици някои западни страни изведнъж решиха да изпратят оръжия на Киев, които преди това бяха отказани.

САЩ и Германия - предоставиха най-новите системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Франция, Германия, Великобритания, Полша и отново САЩ одобриха изпращането на различни бронирани машини.

Преди ден, по време на посещение в Лвов, полският президент Анджей Дуда обяви плановете на Варшава да прехвърли 14 германски танка "Леопард", които са на въоръжение в полската армия, в рамките на международната коалиция за нуждите на въоръжените сили на Украйна.

Що се отнася до възможността за прехвърляне на тежки танкове "Леопард" в Украйна, според Ламбрехт германското правителство все още не е взело решение по този въпрос. Министърът отново заяви, че Германия не възнамерява да предприема едностранни стъпки в доставката на оръжия за Киев.

През последните месеци украинските власти многократно се обръщаха към Германия с искане за доставка на танкове "Леопард", което, според Киев, може да окаже значително влияние върху хода на военните действия. Канцлерът Олаф Шолц обаче заяви, че по този въпрос Берлин ще действа само в координация със своите съюзници, имайки предвид на първо място Съединените щати.

Досега нито една страна не е доставила на Украйна танкове западно производство. В сряда стана известно, че Полша е готова да прехвърли на Украйна танковете "Леопард", които са на въоръжение в полската армия. В същото време Лондон обяви планове за прехвърляне на танкове "Чалънджър", а Вашингтон обяви готовността си да изпрати бойни машини на пехотата "Брадли".

Това се дължи на факта, според кореспондентите на NYT, че на Украйна остава много малък прозорец, за да се подготви за евентуално пролетно настъпление на руската армия и Западът добре осъзнава това.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни наскоро заяви, че за да овладеят напълно инициативата на бойното поле, украинските войски се нуждаят от около 300 тежки танка западен образец и около 600 единици друга бронирана техника.

Според американското издание може би сега сме свидетели на първия етап от изпълнението на това искане.

Припомняме, че Полша предложи Германия да изпрати системите "Пейтриът" на Украйна, където според Варшава биха били по-полезни. Пентагонът, макар и да не отказа директно прехвърлянето на "Пейтриът" на Украйна, обясни, че това са сложни системи, които изискват продължително обучение на военния персонал, който ще ги експлоатира и не работят на принципа "пускаш и ползваш".

Впоследствие обаче САЩ все пак решиха да предоставят ЗРК "Пейтриът" на Украйна и вече за САЩ заминаха украински войници, които да се обучават да работят с тях.

Макрон дава танкове на Зеленски

Макрон дава танкове на Зеленски

Първият път, когато танкове със западен дизайн са доставени на украинските въоръжени сили