Говорител на Министерството на отбраната на САЩ коментира информацията, че Вашингтон обмисля изпращането на модерни зенитни системи "Пейтриът" в Украйна. По думите му, въпреки че има дискусии за това, в момента такъв трансфер не се планира, цитира думите му Би Би Си.

"Ние обсъждаме широк набор от възможности за подпомагане на Украйна. Редовно се консултираме с украинските партньори и други съюзници. Помощта за противовъздушната отбрана остава приоритет за Министерството на отбраната на САЩ и международната общност. Що се отнася до системите "Пейтриът", ние не планираме да ги доставяме на Украйна на този етап. Но, повтарям, дискусиите по този въпрос ще продължат", каза Пат Райдър по време на брифинг в Пентагона.

По думите му за управлението и поддръжката на такива сложни системи е необходим висококвалифициран персонал.

"Когато става въпрос за определени видове въоръжение, като системата "Пейтриът", или танковете M1, или усъвършенстваните изтребители, това са способности, които изискват доста голяма поддръжка, както и обучение. Нито една от тези системи не работи на принципа на включване и пускане." Не можеш просто да ги изпратиш на бойното поле и да започнеш да ги използваш" - Райдър.

Въпросът за възможността за снабдяване на Украйна със системи "Пейтриът", които биха й позволили ефективно да се защитава от руски ракетни удари, беше предмет на интензивна дискусия, главно в европейските политически кръгове и НАТО, през последните седмици, особено след падналата ракета в Източна Полша, когато загинаха двама души.

Преди ден анонимен високопоставен служител в Министерството на отбраната на САЩ каза, че Съединените щати обмислят различни варианти за защита на Украйна от руски ракетни атаки, включително системите "Пейтриът".

Отговаряйки на въпроса дали САЩ биха повлияли на съюзниците, ако някой от тях сам пожелае да прехвърли "Пейтриът" в Украйна, Райдър каза, че не иска да говори от името на други страни, тъй като това е суверенно решение на държавите.

Но тъй като това важи и за страните от НАТО, САЩ изхождат от това, че подобна дискусия ще стане предмет на дискусия за целия Алианс.

"Отново ще продължим да работим в тясно сътрудничество с международната общност, за да определим какви са отбранителните нужди на Украйна и да ги посрещнем", добави говорителят на Пентагона.

Украйна се нуждае спешно от противоракетни системи "Пейтриът", за да защити гражданската си инфраструктура, каза външният министър на страната Дмитро Кулеба в отговор на думите на Райдър.

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

Медведев заплаши НАТО с руски удари, ако даде "Пейтриът" на Украйна

"Незабавно ще станат легитимна цел"