Германия заяви в петък, че обсъжда със съюзниците искането на Полша германските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" да бъдат изпратени в Украйна, след като генералният секретар на НАТО заяви, че военният алианс не се противопоставя на подобен ход, предава Ройтерс.

"Ние говорим с нашите съюзници за това как да подходим към... предложението на Полша", каза говорител на германското правителство пред репортери в Берлин.

Берлин предложи на Варшава системата "Пейтриът", за да помогне за осигуряването на въздушното пространство, след като заблудена ракета уби двама души в Полша миналата седмица. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак по-късно поиска Германия вместо това да изпрати тази система в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че подобно разполагане трябва да бъде решение на отделните страни, като се вземат предвид условията на производителя.

"Конкретните решения за конкретни системи са национални решения", каза той пред репортери в Брюксел.

"Понякога има търговски ограничения от производителя и други неща, така че трябва да се проведат консултации с други съюзници. Но в крайна сметка решението трябва да бъде взето от националните правителства", добави той.

Коментарите на Столтенберг дойдоха, след като германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза в четвъртък, че изпращането от Германия на системите "Пейтриът" извън територията на НАТО ще изисква предварителни дискусии с НАТО и съюзниците.

Системите "Пейтриът"се произвеждат от американската компания Raytheon.

В отговор на въпрос дали НАТО рискува да стане страна в конфликта, като изпрати части на Patriot в Украйна, Столтенберг отбеляза, че съюзниците вече са доставили модерни оръжия на Киев, без да изпращат персонал на НАТО.

"Начинът, по който това се случва, е, че когато има нужда от специалисти, които да управляват тези системи, било то системи за противовъздушна отбрана или други модерни артилерийски системи, украинците преминават обучение в страна от НАТО", каза той.

Германия дала положителен пример как се помага на Киев

Германия дала положителен пример как се помага на Киев

Украйна оказва съпротива на руската агресия