Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че ракетата, която уби двама души в Полша във вторник, вероятно е била украинска.

"Най-вероятно това е украинска ракета за противовъздушна отбрана", каза той, докато продължаваше разследването на взрива близо до украинската граница.

Той обаче подчерта, че в крайна сметка вината е на Русия заради продължаващата й инвазия в Украйна.

Зеленски настоява, че ракетата, паднала в Полша, не е украинска

Зеленски настоява, че ракетата, паднала в Полша, не е украинска

Вярва, че Русия е изстреляла въпросната ракета, цитирайки украински военни доклади

Самата Украйна продължава да твърди, че Русия всъщност е изстреляла ракетата.

"Нямам никакво съмнение, че това не е наша ракета", заяви президентът Володимир Зеленски в телевизионно изказване. "Вярвам, че това е руска ракета, въз основа на нашите военни доклади".

Той заяви, че е наложително на Украйна да бъде разрешено да се включи в разследването на взрива във фермата в Пшеводов, на 6 км от границата.

Украинските системи за противовъздушна отбрана бяха задействани във вторник, когато Русия предприе смятаната за най-голяма вълна от ракетни удари през деветте месеца след нахлуването на 24 февруари.

Десетки руски ракети бяха насочени към страната, но Украйна твърди, че е успяла да свали повечето от тях.

Дуда: Полша и САЩ трябва да позволят Украйна да участва в разследването на ракетната експлозия

Дуда: Полша и САЩ трябва да позволят Украйна да участва в разследването на ракетната експлозия

Дуда заяви, че няма индикации, че ракетата е изстреляна от Русия

Масовото нападение, което се случи по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, предизвика международен отзвук, а новината за ракетния взрив на територията на Полша, член на НАТО, породи опасения, че войната може да ескалира опасно.

Г-н Столтенберг заяви, че в отговор на това НАТО е поело ангажимент да достави "по-модерна система за противовъздушна отбрана" на Украйна, която не е член на Алианса, но получава голяма военна помощ.