Украинският президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че "няма съмнение, че не нашата ракета или наши ракетен удар" са довели до експлозията, която уби двама полски цивилни вчера, съобщава АФП.

Той каза пред репортери, че вярва, че Русия е изстреляла въпросната ракета, цитирайки украински военни доклади, на които "не може да не се довери". "Нямам съмнение, че това не е нашата ракета", каза Зеленски в телевизионно изказване. "Вярвам, че това е руска ракета, въз основа на нашите военни доклади".

Зеленски призова за пълно разследване на събитията в Полша с украинско участие, като добави, че заключенията трябва да бъдат обявени едва след приключване на разследването.

Русия отрече каквато и да е отговорност за смъртта на полски цивилни.

Коментарите на Зеленски противоречат на тези на Полша и НАТО, които казаха, че експлозията вероятно е причинена от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна, за да пресече руски бараж.

Двама души бяха убити във вторник, когато най-малко една ракета удари село в Полша, членка на НАТО, близо до украинската граница, по време на масирана руска атака, насочена срещу цивилна инфраструктура в подкрепяната от Запада Украйна.

Дуда: Полша и САЩ трябва да позволят Украйна да участва в разследването на ракетната експлозия

Дуда: Полша и САЩ трябва да позволят Украйна да участва в разследването на ракетната експлозия

Дуда заяви, че няма индикации, че ракетата е изстреляна от Русия