Предоставянето от Германия на системата за противовъздушна отбрана IRIS-T за Украйна се превърна в положителен пример за други международни партньори по отношение на помощта за отбранителни оръжия.

Посланикът на ФРГ в Украйна Анка Фелдхузен заяви това на събитие, организирано от Германското дружество за външна политика, съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на Укринформ.

Германия ще пази Киев с ПВО

Германия ще пази Киев с ПВО

Защита от руската агресия

"Предоставянето на IRIS-T наистина мотивира други партньори, които също предадоха системи за противовъздушна отбрана, и това е един от най-положителните аспекти", убеден е дипломатът.

Посланикът припомни, че Германия е предала IRIS-T на Украйна още на следващия ден след руския масиран ракетен удар през октомври, и отбеляза, че системата за противовъздушна отбрана се е оказала много ефективна.

Пентагонът: Русия се опитва да изтощи украинските системи за ПВО

Пентагонът: Русия се опитва да изтощи украинските системи за ПВО

Ракетните удари са унищожили половината от енергийната система на Украйна

Фелдхузен също така подчерта, че ФРГ доставя на Украйна голям брой оръжия, а Берлин редовно актуализира списъците с планирани доставки на оръжие.

Освен това Германия помага на Украйна да възстанови енергийната инфраструктура след вражески ракетни удари - посочи дипломатът.

Припомняме ви, че по-рано през ноември Германия разкри списък с военна помощ за Украйна, който включваше, наред с другото, системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM и бронирани автомобили Dingo.