Германия е предложила на Полша допълнителна система за противоракетна отбрана "Пейтриът", за да може тя да защити въздушното си пространство от потенциални ракетни нападения.

Това съобщи Ройтерс.

В неделя, 20 ноември, германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че е предложила на Варшава допълнителна помощ за въздушно патрулиране с германски изтребители Eurofighter. Това се случва след инцидент, който първоначално породи опасения, че войната в Украйна може да се пренесе през границата.

"Предложихме на Полша подкрепа за сигурността на въздушното пространство - с нашите изтребители Eurofighter и системи за противоракетна отбрана Patriot", каза Ламбрехт.

САЩ и Киев преговарят Украйна да получи "Пейтриът" и F-16

САЩ и Киев преговарят Украйна да получи "Пейтриът" и F-16

До два месеца Пентагонът може да достави NASAMS

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна НАТО засили въздушната си отбрана в Източна Европа. Повече от дузина съюзници от НАТО, начело с Германия, стартираха през октомври инициатива за съвместно закупуване на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана за няколко нива на заплаха, включително Patriot.

Системите за противоракетна отбрана с наземно базиране, като например Raytheon (RTX.N) Patriot, са предназначени за прехващане на пристигащи ракети. Германия разполагаше с 36 такива системи, когато беше водеща държава на НАТО по време на Студената война. Понастоящем Бундесверът разполага само с 12 системи Patriot, две от които са разположени в Словакия.

Припомняме ви, че началникът на щаба на САЩ Марк Мили заяви, че съюзническите държави трябва да предоставят на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, за да може тя да защити въздушното си пространство от нападенията на руските окупатори.

"Пейтриът" ще пази Словакия

"Пейтриът" ще пази Словакия

Военна помощ

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че САЩ ще предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана възможно най-бързо.