Наскоро Украйна спря да отправя публични искания за висококачествени оръжия от САЩ, като например системи за противовъздушна отбрана Patriot, изтребители F-16 и безпилотни самолети Gray Eagle, но разговорите между страните по темата не са прекратени, разкри Politico.

"Зад кулисите търсенето на оръжия, които биха могли да обърнат хода на конфликта (...), не е спирало. Но през последните седмици се наблюдава преход от гръмки призиви за доставка на системи за противовъздушна отбрана и изтребители към по-дискретни преговори", пише вестникът, позовавайки се на свои източници.

Приближен на Зеленски се оплака, че Украйна не разполага с "Пейтриът" на САЩ

Приближен на Зеленски се оплака, че Украйна не разполага с "Пейтриът" на САЩ

Киев държал отбраната срещу Русия

Обсъжданията за доставките на Patriot "са в начален етап в Министерството на отбраната на САЩ, а окончателното решение ще бъде взето от президента Джо Байдън".

"Но фактът, че длъжностните лица говорят за такава възможност, е значителна промяна в сравнение с пролетта, когато те отхвърлиха идеята", се казва в статията.

Една от пречките за положително решение за доставка на Patriot на Киев е "относителната им рядкост", тъй като тези системи са разположени в съюзниците на САЩ в Европа, Близкия изток и Тихия океан.

Politico съобщава, че наскоро Пентагонът е възложил на Raytheon Technologies договор на стойност 182 млн. долара за производството на мобилната зенитно-ракетна система NASAMS, като средствата са предназначени за Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна.

Първите две системи ще бъдат доставени през следващите два месеца, съобщи Пентагонът преди ден.

Путин се радва на нов изтребител и се прехласва по ВВС на Русия

Путин се радва на нов изтребител и се прехласва по ВВС на Русия

Новият изтребител може да се преобразува във версия без пилот и модел за двама пилоти, нарекли го "Шахмат"

"Ако планът бъде осъществен, вероятно САЩ ще подпишат договор с Raytheon за изграждане на допълнителни системи за Киев, вместо да прехвърлят (...) батерии за Patriot от американските запаси", се казва в публикацията.

Що се отнася до F-16, търсенето им нараства, тъй като все повече източноевропейски държави се отказват от старите си самолети с надеждата да получат нови. Освен това "Тайван остава на първо място в списъка с приоритети за самолети и резервни части", отбелязва Politico.

Според изданието все още се водят преговори за доставките на Gray Eagle. Същевременно съществуват опасения относно потенциалната загуба на технологиите, използвани в безпилотните самолети, ако те бъдат свалени от руските военни.

Украйна свали руски изтребител Су-35

Украйна свали руски изтребител Су-35

Новини от фронта

Изданието отбелязва, че Patriot, F-16 и Gray Eagle не са включени в списъка с оръжия, които Украйна е поискала от САЩ за 2023 г.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че списъкът е бил представен на американските законодатели за разглеждане.