Противоракетна система, която Германия предложи да изпрати на Полша, трябва вместо това да отиде в Украйна, каза Варшава, което повдигна опасения, че подобен ход би означавал ескалация на участието на НАТО във войната в Източна Европа, пише Euronews.

Други смятат, че отказът от ПВО системата на полското правителство е грешка.

Изненадващият отговор на Полша на предложението на Берлин бе приветстван от Киев, отчаян да защити въздушното си пространство, тъй като продължаващите обстрели от руски ракети прекъснаха захранването в цялата страна.

Но министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт подчерта, че използването на отбранителните системи на НАТО извън нейната територия трябва да бъде съгласувано от всички държави-членки.

"За нас е важно Полша да може да разчита на съюзници, които да стоят един до друг, дори в трудни времена и особено Полша в нейната позиция", каза Ламбрехт пред репортери в Берлин.

"Затова сме предложили да поддържаме Air policing и "Пейтриът", но тези "Пейтриът" са част от интегрирана противовъздушна отбрана на НАТО, тоест са предназначени за територията на НАТО", каза министърът.

"Ако се използват извън зоната на НАТО, това трябва да бъде предварително съгласувано с НАТО и със съюзниците.

В Полша критиците на популистката управляваща партия PiS я обвиниха, че жертва сигурността на страната с война в Украйна в името на вътрешна политическа борба, която използва антигерманските настроения за краткосрочни печалби.

Всекидневникът Rzeczpospolita нарече новото предложение на полските лидери "шокиращо", като се аргументира, че това ще изисква изпращането на германски войници, управляващи системата, в Украйна.

"Това от своя страна ще въвлече НАТО в пряк сблъсък с Русия, нещо, което алиансът се опитва да избегне от самото начало", пише заместник-редакторът Михал Шулдржински.

"Това предложение засяга доверието в Полша и, най-лошото, нейната сигурност. Германците получават ясен сигнал, че не искаме тяхната помощ, така че отбранителният потенциал на полското небе ще бъде по-нисък", според Шулдржински.

"В най-тежката война в Европа от 1945 г. насам това е непростима грешка".

Германия дала положителен пример как се помага на Киев

Германия дала положителен пример как се помага на Киев

Украйна оказва съпротива на руската агресия

Дуда не е помолен да вземе отношение

Помощник на президента на Полша Анджей Дуда каза, че президентът не е бил консултиран относно решението. Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Полша и има думата по въпросите на националната сигурност.

Дуда смята, че ако това ПВО бъде предоставено от Германия, независимо къде са поставени, те трябва преди всичко да защитят територията на Полша и поляците, каза началникът на кабинета на Дуда Павел Шрот.

Партията PiS, изправена пред избори следващата есен с популярност, понижена от 18% инфлация, засилва антигерманските си послания, отдавна основна част от предизборната реторика на партията.

Лидерът на партията Ярослав Качински също се опитва да свърже вътрешните си опоненти, особено Доналд Туск - бивш лидер на ЕС - с Германия, като каза в неделя, че ако партията на Туск спечели следващата година, Полша ще се окаже "под германски ботуш".

Когато Германия наскоро предложи на Варшава самолети Eurofighter и ракетните системи за противовъздушна отбрана Patriot, министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак първоначално каза, че това е предложение, което ще приеме със "задоволство".

Офертата дойде, след като двама мъже бяха убити, когато очевидно заблудена украинска отбранителна ракета падна в Полша близо до границата с Украйна на 15 ноември.

Но тонът на Полша се промени, след като Качински даде интервю за държавната информационна агенция PAP в сряда, заявявайки, че офертата е "интересна", но че "би било най-добре за сигурността на Полша, ако Германия предаде оборудването на украинците".

Оттогава и Блашчак, и премиерът Матеуш Моравецки повтарят позицията на Качински, най-влиятелният лидер на страната.

Качински "е полудял", казва опозиционният лидер

Подхващането на антигерманските чувства отдавна е политическа стратегия за спечелване на гласове в Полша. По-възрастните поляци все още носят травмата от жестокостите, нанесени на Полша от Германия по време на Втората световна война.

Докато предизборната кампания е в ход, Полша изисква 1,25 трилиона евро репарации от Германия - сметка, която Берлин казва, че няма да плати.

Качински също така обвинява Германия, че подкрепя усилията на ЕС да защити върховенството на закона в Полша и да отмени промените в съдебната система чрез спиране на финансиране.

Междувременно нахлуването на Русия в Украйна създаде нови напрежения. Полша отдавна бе критик на газовите сделки на Германия с Русия и също беше критична към първоначалното колебание на Берлин да въоръжи Украйна.

В Полша някои критици посочиха, че правителството не само отказва по-сериозна военна защита, но също така обръща гръб на критичното финансиране от ЕС, милиарди евро, които са били задържани поради отказа на правителството да следва насоките на ЕС за защита на независимостта на съдиите.

Марчин Кирвински от опозиционната партия "Гражданска платформа" каза, че Качински "е полудял" заради "отхвърлянето" на ракетите "Пейтриът" и финансирането от ЕС "по време на война и криза".

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари, НАТО засили отбраната по източния си фланг, включително Полша, докато Варшава работи за укрепване на собствената армия с масивни покупки на въоръжение.

НАТО разположи американски Patriot в Полша и германски Patriot в Словакия, както и френска еквивалентна система в Румъния.

Политиката на НАТО е да не се включва пряко във войната и да разполага ПВО само за защита на страните членки.

Германия обсъжда със съюзници изпращането на системи "Пейтриът" в Украйна

Германия обсъжда със съюзници изпращането на системи "Пейтриът" в Украйна

НАТО остави подобни решения на страните-членки