Властите на Северна Македония прехвърлят на Украйна четири щурмови самолета Су-25, които бяха закупени от Киев през 2001 г., като информацията за прехвърлянето е напълно секретна. Това съобщи информационният портал МКД.

В публикацията се отбелязва, че Скопие е закупило тези самолети от украинските власти по време на конфликта с албанските сепаратисти от Армията за национално освобождение през 2001 г. Тези Су-25 не са летели от 2004 г. и са били подготвени за продажба.

Според портала още през юни офицери от армията са съобщили, че Су-25 се проверяват и ремонтират на военното летище. Изданието подчертава, че украински военни инженери извършват ремонта, "което говори за планове да бъдат доставени в Украйна за използване на фронтовата линия.

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Критики от Кремъл

По-рано Северна Македония получи първите шест произведени в САЩ бронирани машини Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) от Oshkosh вместо руските танкове Т-72, изпратени в Украйна.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин заяви, че е взел решение за провеждане на специална военна операция за защита на Донбас в отговор на молба за помощ от страна на ръководителите на ЛНР и ДНР.

Решението за провеждане на операцията предизвика нови санкции срещу Русия от страна на САЩ и техните съюзници.