Полша изпрати на Украйна танкове PT-91 Twardy, заяви ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Йермак в своя канал в "Телеграм". "PT-91 Twary от Полша вече са в Украйна. Благодарим на нашите приятели", пише той. Броят на доставените танкове PT-91 Twardy не се уточнява, предава УНИАН.

PT-91 Twardy е основният боен танк на полската армия. Той не е създаден от нулата, а е разработен през 90-те години в резултат на модернизацията на съветските танкове Т-72 с подмяна на системите за ремоторизация и подсилване на бронята. През април Полша прехвърли на Украйна над 200 танка Т-72.

Самата Полша вече е поръчала танкове K2 от Южна Корея. Също през април Полша подписа договор за доставка на 250 американски танка Abrams за полската армия, а в последствие закупи още 116 танка от този вид, но втора ръка, които се очаква да пристигнат от САЩ

Междувременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников се похвали, че страната му е получила първите три зенитни самоходни оръдия "Гепард" от Германия.

Според министъра се очаква доставката на 15 комплекса "Гепард", три от които вече са пристигнали днес в Украйна и са на разположение на въоръжените сили на Украйна.

"Гепард" представлява германско зенитно самоходно оръдие (ЗСУ). То е предназначено за директно прикритие на сухопътни сили, унищожаване на въздушни цели, както и наземни (надводни) цели на разстояние до 4500 метра.

Резников също съобщи, че украинските сили са унищожили 50 руски склада за боеприпаси, използвайки доставените от САЩ ракетни системи HIMARS. Киев се надява доставките на съвременни оръжия от Запада да обърнат хода на войната с Русия. 

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

Украйна се готви за контраофанзива в Херсон