"Калин Стоянов използва дългогодишни служители от МВР за политически интриги, за да остане на поста си". Toва заяви депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов пред журналисти в Партийния дом в отговор на твърденията на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за "безпрецедентна и арогантна политическа намеса" в работата на ГДБОП от народен представител от коалицията.

Божанов обясни, че след като се е появил сатиричният сайт "Ново начало", създаден от активисти и младежи на "Да, България". След като сайтът е бил свален, от хостинг компанията научили, че е по искане на ГДБОП. Поради това Божанов се е обадил на шефа на "Киберпрестъпност" в ГДБОП, за да го попита дали младежите на "Да, България" са извършили някакво закононарушение. Той не получил такава информация, благодарил му и затворил телефона.

Калин Стоянов за арогантната намеса в работата на МВР и свободата на словото

Калин Стоянов за арогантната намеса в работата на МВР и свободата на словото

Той обвини депутат от ПП-ДБ в намеса в работата на ГДБОП

Божанов уточни още, че е имало незаконосъобразни действия на МВР за сваляне на сайт, а депутат от ПП-ДБ звънял в ГДБОП, за да се увери, че младежите на "Да, България" не са направили някаква грешка. Божидар Божанов се е опитал да разбере дали някои не е вкарал вирус в сайта и някои да не е изпратил фалшиви съобщения. "Това, което прави Калин Стоянов е абсолютно недопустимо да използва работни контакти, за да ги превърне в интрига. Не трябва да се използват служителите на МВР да бъдат използвани да пазят мястото на Калин Стоянов", категоричен бе депутатът.

Божидар Божанов се заяде и с Калин Стоянов, като напомни, че го е поканил в кабинета си, за да му представи информация за купените гласове от последните предсрочни избори, но МВР шефът така и не идвал.

News.bg припомня:

Конституция на Република България

чл. 90, ал. 1: Народните представители имат право на въпроси и на питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговарят.

Правилник за организация на дейността на Народното събрание

чл. 141: Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му. Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации.