Високотехнологичното оборудването на границите и Агенция "Митници", като рентгени и скенери, е един от най-пълноценните методи за изкореняване на корупцията. За това настояха на брифинг в Партийния дом депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров и евродепутатът Радан Кънев по повод спиране на обществени поръчки от страна на служебното правителство за високотехнологична продукция, която да ни помогне за влизане на България в сухопътен Шенген.

Защо служебния кабинет допуска автоголове? Когато трябва да приемем и да протегнем ръка към сухопътния Шенген, ние допускаме нелепи автоголове, недоумява Димитров.

Той посочи, че по грантови схеми ЕК е готова да ни даде 63 млн. лв., за да инвестираме във високотехнологична продукция, но тази възможност не се реализира.

Евродепутатът Радан Кънев посочи, че липсата на прозрачност поражда сериозни тревоги относно сигурността на България. Той изтъкна, че има риск България да загуби средствата в размер на 63 млн. лв. за обществените поръчки за рентгени и скенери за границите ни и ако тази тема се разшуми може да бъде използвана като аргумент на противниците на България за влизане в Шенген по сухопътни граници.

Правителството трябва да влезе незабавно в разговор с ЕК, за да няма неблагоприятни последици за България, призова Радан Кънев.

Загубите от частичното приемане на България в Шенген възлизат на 845.2 млн. лв. годишно

Загубите от частичното приемане на България в Шенген възлизат на 845.2 млн. лв. годишно

Ползите от пълното приемане в Шенген възлиза на 1.3 млрд. лв. годишно