Продължаваме промяната не затваря вратата към Мария Габриел и ще търси вариант да не се даде България на тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това стана ясно от коментара пред БиТиВи на съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков. Учуден и доволен е той от разговорите с Мария Габриел, която "искала да води истински диалог". Отговорите на Мария Габриел ни харесаха, изтъкна той.

За него би било ужасно в следващите 4 години да има управление между ГЕРБ-ДПС-БСП. Сега ръководството на ПП се събира, за да види има ли друг вариант, след това ще има и коалиционен съвет. Но партията не се извърта от позицията за подкрепа на първия мандат. Няма шанс за такава подкрепа. Но не казвам твърдо "не", поясни Петков. Но вратата към Мария Габриел не е затворена, стана ясно от думите му. Петков дава втори шанс на джентълменското споразумение.

Той е изплашен, че се е видяло, че прокуратурата е напълно зависима. Най-голямата бухалка в държавата се държи от неясни сили, според него.

В студиото на Нова телевизия Николай Денков също даде одобрението си за Мария Габриел.

"Нямаме решение да подкрепяме кабинет на ГЕРБ, поне има един човек от другата страна на масата, с когото може да се говори." И това е Мария Габриел, при която от ПП видели, има желание да се включи истински, но "непрекъснато се появяват хора, които да й шепнат в ухото". Николай Денков заяви, че няма доверие в шепнещите в ухото.

В ПП ще обмислят "какво може да се направи в тази посоки" и ще разсъждават дали има други варианти за които "можем да говорим".

Като пример Денков даде съдебната реформа, за която подозира, че Мария Габриел няма достатъчно дълбоко разбиране. "Но трябва да се направи реформа така, че да няма нужда Борисов да казва през устата на Мария Габриел какво трябва да стане", обясни Денков на въпрос за внезапното желание на ГЕРБ да сменят Гешев.

Николай Денков намекна и за евентуално друго изненадващо развитие на ситуацията - "ако господин Гешев започне на вади информация". Тази информация може да бъде и от прикриваните от него до този момент престъпления.

Именно в тази посока са притесненията на Николай Денков и ПП - че сформиране на една коалиция Магнитски и експертно правителство ще продължи фасадно да се управлява, а зад фасадата ще се дърпат конците. Затова е важна е конструкцията и как нещата ще бъдат направени в едно управление и поетите ангажименти да имат гаранция, че ще се изпълнят.

В ГЕРБ и вчера станало ясно, че "бащицата трябва да дойде и да въведе ред в техните редици. "Защо трябваше да се появява Бойко Борисов, за да се обещае отново да се изпълни едно споразумение. Десислава Атанасова използва лъжи. Нещата се решават от един човек, а ние, в ПП отстояваме принципи, включително и последователност."