"Продължаваме промяната" иска служебният кабинет да внесе предложение за бюджет за следващата година. Това стана ясно от коментара пред News.bg на народния представител от ПП Искрен Арабаджиев.

На утрешната среща с левицата по темата за бюджета формацията на Кирил Петков ще настоява за 16-те мерки, които представиха и на разговорите с ГЕРБ.

ГЕРБ и ПП отхвърлят коалиция, но седнаха заедно да смятат парите

ГЕРБ и ПП отхвърлят коалиция, но седнаха заедно да смятат парите

Кирил Петков изрично потвърди, че това не е подкрепа за първи мандат

От ПП имат и подробни разчети колко ще струват социалните мерки, които предлагат. 2,2 милиарда лева са разходите за увеличените пенсии от тази година. Нужните средства за ръст на пенсиите от 1 януари с 10% са в размер на 1,63 милиарда лева. Още 890 милиона лева ще трябват за нов ръст на доходите на пенсионерите от 1 април с още 10%. 1 милиард лева ще трябват, според ПП за други здравни и социални плащания.

750 милиона лева ще трябват на бюджета за ръст на минималната заплата от 710 лева на 860 лева. 200 милиона лева ще струва 50% ръст на данъчните облекчения за деца. От ПП планират да се запази цената на природния газ. Общо 8,86 милиарда лева допълнително ще струват тези мерки в бюджета за 2023 година.

Показахме колко грешни са прогнозите на Министерството на финансите, с които се плашат хората, подчерта Искрен Арабаджиев. Заради сериозната инфлация и икономически ръст, БВП на държавата ще нарасне номинално от 139 за 2021 до 165 милиарда лева, а за 2023 година прогнозираме да стигне до 181 милиарда лева, поясни депутатът. Това увеличава рекордно и данъчните постъпления, което позволява да финансираме всички мерки за подпомагане на хората и бизнеса и същевременно да задържим дефицита под 3%, каза още той.