Служебното правителство отмени решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", съобщават от МС.

АЕЦ "Козлодуй" е стартирала дейнос по осигуряване на диверсифицирани доставки на свежо ядрено гориво още през 2019 г. Употребата на гориво от нов доставчик обаче може да започне само след лицензирането му от Агенцията за ядрено регулиране.

Освен традиционният доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ "Козлодуй") - ТВЕЛ - Руска федерация, такова произвеждат и компаниите Уестингхаус - Швеция и Фраматом - Франция.

Петков нищи диверсификацията на ядрено гориво с АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус"

Петков нищи диверсификацията на ядрено гориво с АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус"

Войната в Украйна ще продължи още 5 години, прогнозира той

Уестингхаус произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ "Козлодуй", ако бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ "Курчатовский институт", който по договор с АЕЦ "Козлодуй" въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол.

В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, Фраматом произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ "Козлодуй". Ограниченията, наложени в отмененото решение на МС от 13 юли 2022 г., свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на практика биха могли да възпрепятстват участието на Уестингхаус и изключват възможността Фраматом да участва в процеса по диверсификация.

С днешното решение на МС се осигурява ефективна конкурентна среда за съществуващите алтернативни производители на гориво за реактори тип ВВЕР-1000 да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", без да се прави компромис с безопасността, уточняват от правителствената пресслужба.