Правилтеството прие План за действие за 2017 г. за изпълнение на Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, съобщава Министерски съвет (МС).

Планът за действие предвижда мерки, които отговарят на основните цели на Стратегията. Мерките са групирани в групи с оглед подобряването на превенцията, повишаване на ефективността при разкриване на нередности и противодействие на измамите. Те имат за цел и да подобрят дейностите по разследване, възстановяване и санкции, както и да укрепят сътрудничеството с ОЛАФ и с компетентните институции на ЕС.

Правителството одобри и отчета за дейността на Съвета за координация при управление на средствата от Европейския съюз за 2016 г. През 2016 година Съветът е обсъдил и съгласувал решенията на МС за определяне на управляващи и сертифициращ орган по оперативните програми за програмен период 2014-2020 г.

На заседанието днес бяха разгледани и приети и индикативните годишни работни програми на оперативните програми за 2017 г.

Разгледаните въпроси са много важни и гарантират ефективното управление и контрол на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.