Националният пандемичен комитет обсъди и въпроса за изплащането на еднократна добавка от 75 лв. и към пенсиите на българските граждани, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и към момента живеят извън България. От Социалното и от Външното министерства (МТСП и МВнР) проучват как това може да стане.

Информацията е след проведеното заседание на Националния пандемичен комитет

Пенсионерите не трябва да подават заявление за ваксинационните 75 лв.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за ваксинационните 75 лв.

Тя ще им бъде изплатена заедно с пенсиите за месец февруари

На него отчетоха, че са осигурени необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка.

На днешното си заседание (21 януари) Националният пандемичен комитет беше запознат от заместник-министъра на здравеопазването доц. Георги Йорданов с въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на определени области, както и с постъпили предложения за бъдещо въвеждане на допълнителни мерки на ниво област.

Данните бяха събрани от Министерството на здравеопазването заради различните нива на показателите, които се отчитат в регионите на страната. Примери бяха дадени както с 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, със заетостта на болничните легла, така и с заболелите и карантинираните в образователната система.

По време на срещата, която се проведе онлайн, представителите на Министерството на здравеопазването обсъдиха с ресорните министерства прилагането на действащите мерки за подкрепа, чрез които се подпомага дейността на стопанските обекти и социалните структури, засегнати от ограниченията.

Осигурени са необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка, увериха от ресорните институции.