Лидия Шулева и Христина Христова от НДСВ внесоха в Народното събрание предложения за изменения на Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат да се осигури втора пенсия на хората, родени преди 1 януари 1960 г.

Сега всички хора внасят 23 процента от своите доходи за пенсионна осигуровка, като 5 процента от тези пари за хората, родени след 1 януари 1960 г., влизат във втория стълб - за допълнително задължително осигуряване, а родените преди тази дата са дискриминирани според сегашната уредба за пенсионно осигурителните права, уточни Христова, цитирана от БНР.

При еднакъв размер на вноската за пенсия те не ползват правото на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд.

Предлагаме в спешен порядък, тъй като става въпрос за 980 000 до 1 000 000 души, родени преди 1 януари 1960 г., които в момента са на трудовия пазар и на които им остават от 5 до 12-13 години за тяхното пенсиониране, да се предприемат мерки, добави  Христина Христова.

За тези хора се предлага размерът на осигурителната вноска за универсален фонд да е 30 процента от начисления данък върху доходите на физическите лица и тези пари да отиват в тяхната партида във втория пенсионен стълб.

Това са около 30 лв. месечно и след 10-12 години вноските ще донесат на хората втора пенсия в размер около 80-100 лв., посочи Христова.

По думите й тези пари имат инвестиционен характер и няма да отидат в оборота на потреблението на стоки, така че няма да предизвикат инфлационен натиск.

Според вносителите, ако предложението им се приеме, то би довело до допълнителна мотивация на работещите за внасяне на данък върху всички доходи.

Работещите ще имат и допълнителен стимул да изискват от работодателите си да получават своите възнаграждения "на светло", смятат те.

По време на нашето управление имаше други много по-спешни мерки и те бяха свързани с приходността в НОИ, каза Христина Христова в отговор на въпрос защо тази мярка не е предложена при предишното правителство.

Тя обясни, че тогава спешно e трябвало да се направи регистрацията на трудовите договори и да се създадат минимални осигурителни прагове.

Най-големият проблем е устойчивостта на пенсионната система в момента, подчерта Христова.