Туристическият сезон 2021 г. показа възвръщане жизнеспособността на туристическия сектор. Има 2,5 млн. туристи само за май, юни и юли, но има спешна необходимост от повишаване на имиджа на професиите в сектор Туризъм.

Това заяви по време на изслушване за изпълнението на мерките и стратегията на министерството за подпомагане и възстановяване на туристическия сектор в следствие на пандемията от коронавирус министърът на туризма Стела Балтова. Инициативата за изслушването е на бившия министър от мандата на ГЕРБ, а сега депутат Николина Ангелкова.

И до днес все още в туризма се изпълняват антикризисните политики и мерки, които бяха приети от правителството на Бойко Борисов, каза Николина Ангелкова. По думите й, "популизмът е опасен по време на криза, нужни са конкретни действия и мерки, които да подпомогнат сектора в тази криза".

Мерките

Относно мерките Балтова посочи, че в мандата на служебния кабинет са подготвени нотификацията на третата фаза на държавната помощ и е увеличен таванът на помощта за всяка фирма, а в трета фаза са предвидени облекчени условия за кандидатстването. Министърът поясни, че това вече ще се извършва изцяло по електронен път. В рамките на помощта допълнително е дадена възможност за предоставяне на подкрепа по тази схема и на предприятия, които към 31 декември 2019 г. вече са били в затруднено положение, при положение че те не са обект на процедура в колективна несъстоятелност.

Стела Балтова поиска мярката 9% ДДС за всички сектори в туризма да се приложи до края на 2022 г. Дадена бе за пример и мярката 60/40, която е с нов дизайн, мярката за запазване на заетостта 80/0 предвижда да се покрива 80% от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат 80 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включване и на самоосигуряващите се лица.

За екскурзоводите - министърът на туризма обеща безвъзмездна финансова помощ, като самонаети лица на базата на минимален средномесечен доход от 2019 г. Очаква се да има мерки за покриване на оперативни разходи на база процент върху сумата на спада от приходите 2020 към 2019 г. на средномесечна основа, което се очаква да компенсира и сезонните бизнеси.

Стела Балтова поясни какво се случва според Плана на Здравното министерство, ниво три и ниво четири, когато туризмът няма да може да работи нормално.

Тогава е предвидено да важи новият дизайн на мярката 60/40, дотацията от 35 евро на седалка, при ниво 4 - къщи за гости ще са отворени при специален режим, ресторанти и кафенета ще доставят само по домовете, мярката за заетостта ще е комбинирана - при над 50% спад ще се прилагат мерките 80/0, 60/40, 50/50 при 20-30% спад.

Нови договори за концесионерите

В отговор на въпрос за концесионните договори на плажовете това лято, министърът на туризма предложи да има специална клауза за цени с концесионерите и наемателите, за да се отдават те на хотелиерите.

Тя даде за пример, че в "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" около 70 - 80% от плажната територия се преотдава от концесионера на хотелиери, тъй като са ги продали в предплатените си пакетни услуги, но се преотдават на далеч по-високи цени от тези в договорите. Промяната трябва да е заложена в Закона за туризма, който да позволява гъвкаво прогнозиране на цените.

Концесионерите са получили намаление около 50% или нулеви цени, а ги отдават на хотелиерите на по-високи цени, но това са отношения между частни субекти, в които държавата няма право да се намесва. Затова Балтова поиска специална клауза в договорите.

Хотели за карантинирани

Министърът на туризма Стела Балтова коментира още хотелите за карантинирани на морето - в к.к. "Албена" и Несебър, като обяви, че ведомството е в процес на договаряне на такива места, включително и в София, предвид прогнозите за развитието на епидемичната обстановка.